Redactie
Redactie Inspiratie 6 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de tofste vrouwelijke chefs

Van Gordon Ramsay tot Heston Blumenthal: mannelijke chefs worden vaak geprezen om hun kookkunsten op topniveau. Maar hoe zit het met de vrouwen? Ook daar is de keuze reuze en vandaag lichten we de tofste voor je uit. 

Alice Waters

De Amerikaanse Alice Waters wordt geroemd om haar positieve invloed op de Amerikaanse food scene. Ruim veertig jaar geleden opende ze het inmiddels wereldberoemde restaurant Chez Panisse in Berkeley, Californië, wat bekend staat vanwege het gebruik van biologische en lokale producten.

Naast het runnen van haar restaurant schreef Waters meerdere boeken over eten en koken, en is ze één van de bekendste culinair activisten ter wereld. Het is haar missie om mensen te overtuigen van het belang van biologisch eten, omdat dit volgens haar bijdraagt aan een betere smaak en gezondheid.

Niki Nakayama

Als een van de weinige vrouwelijke chefkoks in de Japanse keukenwereld heeft Niki Nakayama hard moeten vechten voor haar titel. Al vier jaar lang runt ze haar restaurant n/naka, waar wordt gekookt volgens de kaiseki keuken met een moderne touch.

Wij werden fan van Niki door de documentaireserie Chef’s Table, een must-see voor elke food freak.

April Bloomfield

April Bloomfield is een Britse chef, bekend door haar twee restaurants (The Spotted Pig en The Breslin) die beiden zijn bekroond met een Michelin-ster. Ervoor werkte ze bij meerdere restaurants, waaronder het door ons zo geliefde The River Café en Chez Panisse, en daarbij opende ze ook oesterbar John Dory.

In 2012 was Bloomfield één van de tien vrouwelijke chefs met een Michelin-ster en in Ruth Reichl’s boek Delicious! (hét boek voor elke foodie) zijn meerdere verwijzingen naar haar verstopt.

Elena Arzak

De Spaanse Elena Arzak is de dochter van Juan Mari Arzak en runt samen met hem het met drie sterren bekroonde Arzak in San Sebastián.

In 2012 werd ze uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef ter wereld en werkte eerder met de beste chefs ter wereld als Alain Ducasse, Ferran Adrià en Albert Roux.

Gabrielle Hamilton

Waar veel chefs zich lenen aan televisieprogramma’s, is de Amerikaanse Gabrielle Hamilton tevens een schrijver. Naast haar restaurant Prune in NYC schreef ze onlangs nog Blood, Bones & Butter en won ze meerdere prijzen voor haar schrijfkunsten. Daarnaast werd ze in 2015 na drie nominaties bekroond met de James Beard award voor beste chef.

Op dit moment is ze te zien in Mind of a Chef, een televisieserie van Anthony Bourdain waar dieper wordt ingegaan op achterliggende technieken, geweldige chefs en inspiratiebronnen. Waarom we haar zo tof vinden? Ze is rechttoe-rechtaan, heeft geen blad voor de mond en doet & eet écht alleen dingen waar ze 100% achter staat.

Margot Reuten

De Nederlandse Margot Reuten opende in 1993 restaurant Da Vinci in Maasbracht. Sinds 2009 is zij de enige vrouwelijke chef-kok in Nederland met 2 Michelinsterren op haar naam.

Anne-Sophie Pic

Met een familie vol Michelin-sterren zat het magische koken al vroeg in haar bloed en het is dan ook geen verrassing dat ze het roer heeft overgenomen van grootvader André en vader Jacques. Allebei verdienden eerder drie sterren met hun familierestaurant Le Maison Pic en ook Anne-Sophie zet deze traditie voort.

Alsof dat nog niet genoeg is werd Pic in 2007 als eerste vrouw verkozen tot Chef van het jaar door Michelin.

Ruth Rogers

Samen met wijlen Rose Gray startte Ruth Rogers één van de meest geliefde Londense restaurants: The River Café. Hier werd het talent van Jamie Oliver opgepikt, wordt de Italiaanse keuken tot in perfectie uitgevoerd en wordt gekookt met meer passie dan je je kunt voorstellen.

Bij The River Café geldt het gezegd less is more meer dan anders. De ingrediënten zijn allemaal van de allerbeste kwaliteit en er wordt gekookt met veel liefde voor de natuur, seizoenen en puurheid van producten. Ondanks het overlijden van Gray gaat Rogers door met haar passie.

Angelique Schmeinck

Tot slot onze eigen trots: Angelique Schmeinck, één van de twee vrouwelijke Meesterchefs van Nederland en tevens een grote bron van inspiratie.

Hoewel Angelique jarenlang bij de beste restaurants van Nederland werkzaam was (waaronder *De Kromme Dissel), werd ze bekend onder het grote publiek door haar programma’s op 24Kitchen. Wij zijn fan van haar boeken Smaakvrienden Groenten en Fruit, waarin ze met behulp van handige mindmaps laat zien welke smaken perfect bij elkaar passen.

Bron: 24Kitchen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.