Redactie
Redactie Inspiratie 6 jan 2016
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… een Britse afternoon tea bij Hotel Café Royal in Londen

Een afternoon tea (verwant aan de bekende high tea) kun je prima in eigen land doen, maar om het écht op z’n Brits te beleven, moet je naar Londen. Dus reisde Culy’s Monique af naar de Britse hoofdstad en schoof aan in de Oscar Wilde Bar in Hotel Café Royal.

In Hotel Café Royal aan Piccadilly Circus, vlakbij Mayfair en Soho, vind je de Oscar Wilde Bar. Voorheen de iconische Grill Room, is dit een van de meest bijzondere plekken van Londen. Oorspronkelijk opgericht in 1865, en inmiddels prachtig gerestaureerd in originele Louis XVI stijl.

Een dansje met Mick Jagger

Vroeger was dit dé plek waar grootheden borrelden en aten. Dit was de ruimte waar Oscar Wilde verliefd werd op Lord Alfred Douglas, waar David Bowie en Mick Jagger keuvelden en de Beatles en Elizabeth Taylor de hele nacht door dansten.

Klassiek met een moderne twist

Hoe geweldig is het dan om in this very place te genieten van een klassieke afternoon tea. Klassiek in de zin van een echte Britse tafelsetting, een deurbeleid (sportschoenen komen ab-so-luut niet binnen) en de mooiste thee.

Maar ze geven hier ook een grappige twist aan het aloude ritueel. Zo slaat er ieder uur een man, gekleed in een kek rood uniform, op een bel, waarna hij droge moppen tapt en Oscar Wilde quotes oplepelt.

The London Royal Tea

Maar we komen voor de thee, en voor de hapjes. Alles wordt in huis gemaakt, van de scones en de jam tot aan de macarons. The London Royal Tea, zoals de middag hier wordt genoemd, bestaat uit twee gangen.

Allereerst wordt er thee geschonken. Er zijn tientallen opties, van groene Chinese thee tot zware Lapsang Souchong. Uiteraard ontbreekt ook de Earl Grey-thee niet. Alle thee is overigens ook te koop voor thuis! Wijn en champagne is te bestellen in allerlei soorten (en prijzen).

Leuk: je kunt ook een Rich Tea te bestellen: een mix van zwarte thee met kokos én Veuve Clicquot champagne. De naam? Ziggy Stardust. Kost dat? 18 pond.

De etagère parade

Dan komen de hartige hapjes. Denk aan hartige muffins met geitenkaas en tomaat, klassieke finger sandwiches met komkommer, toastjes met zalm en kwartelei, een mini beef Wellington en een melkbroodje met garnalen.

Daarna een kleine verfrissing: een homemade ijsthee met hibiscus, en Britse shortbread cookies. We geraken langzaamaan voller en voller…

Maar dan komt natuurlijk het pronkstuk: een etagère vol zoetigheden. Macarons, fruitcake, biscuit-gebakjes en chocoladepracht. En natuurlijk het belangrijkste van de hele middag: de scones met clotted cream, frambozenjam en lemon curd. Allen huisgemaakt. We kunnen bijna niet meer, maar eten alles braaf op. Het is zó lekker, dat we onze vingers erbij aflikken.

Must-do

We kunnen niet anders zeggen dan dat de afternoon tea bij Hotel Café Royal een grote aanrader is. Niet alleen om de excellente thee en de heerlijke hapjes, maar vooral ook om de hele sfeer. Dat zoveel bijzondere mensen hier hebben gezeten, en wij hier nu gewoon mogen eten en drinken, is een feestje.

Enige nadeel: na deze ervaring kijk je, met een Britse stiff upper lip, bijna een beetje op de high tea’s in Nederland neer. Aan te raden is dan ook om een nachtje in het hotel te verblijven en pas ná deze overnachting de betovering van zoveel luxe te verbreken.

Prijzen en reserveren

Voor The London Royal Tea in de Oscar Wilde Bar in Hotel Café Royal betaal je 42 pond per persoon. Met een glas Veuve Clicquot champagne erbij is dat 55 pond. Let op: kleed je netjes, geen sportschoenen dus!

Reserveren kan online of door te mailen naar [email protected].

Hotel Café Royal
68 Regent Street, Londen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.