Redactie
Redactie Inspiratie 6 jan 2016
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de tofste vrouwelijke chefs

Van Gordon Ramsay tot Heston Blumenthal: mannelijke chefs worden vaak geprezen om hun kookkunsten op topniveau. Maar hoe zit het met de vrouwen? Ook daar is de keuze reuze en vandaag lichten we de tofste voor je uit.ย 

Alice Waters

De Amerikaanse Alice Waters wordt geroemd om haar positieve invloed op de Amerikaanseย food scene. Ruim veertig jaar geleden opende ze het inmiddels wereldberoemde restaurant Chez Panisse in Berkeley, Californiรซ, wat bekend staat vanwege het gebruik van biologische en lokale producten.

Naast het runnen van haar restaurant schreef Waters meerdere boeken over eten en koken, en is ze รฉรฉn van de bekendste culinair activisten ter wereld. Het is haar missie omย mensen te overtuigen van het belang van biologisch eten, omdat dit volgens haar bijdraagt aan een betere smaak en gezondheid.

Niki Nakayama

Als een van de weinige vrouwelijke chefkoks in de Japanse keukenwereld heeft Niki Nakayama hard moeten vechten voor haar titel. Al vier jaar lang runt ze haar restaurant n/naka, waar wordtย gekookt volgens de kaiseki keuken met een moderne touch.

Wij werden fan van Niki door de documentaireserie Chefโ€™s Table, eenย must-see voor elke food freak.

April Bloomfield

April Bloomfield is een Britse chef, bekend door haar twee restaurants (The Spotted Pig en The Breslin) die beiden zijn bekroond met een Michelin-ster. Ervoor werkte ze bij meerdere restaurants, waaronder het door ons zo geliefde The River Cafรฉ en Chez Panisse, en daarbij opende ze ook oesterbar John Dory.

In 2012 was Bloomfield รฉรฉn van de tien vrouwelijke chefs met een Michelin-ster en in Ruth Reichlโ€™s boek Delicious! (hรฉt boek voor elke foodie) zijn meerdere verwijzingen naar haar verstopt.

Elena Arzak

De Spaanse Elena Arzak is de dochter van Juan Mari Arzak en runt samen met hem het met drie sterren bekroonde Arzak in San Sebastiรกn.

In 2012 werd ze uitgeroepen tot beste vrouwelijke chef ter wereld en werkte eerder met de beste chefs ter wereld als Alain Ducasse, Ferran Adriร  en Albert Roux.

Gabrielle Hamilton

Waar veel chefs zich lenen aan televisieprogrammaโ€™s, is de Amerikaanse Gabrielle Hamilton tevens eenย schrijver. Naast haar restaurant Prune in NYC schreef ze onlangs nog Blood, Bones & Butter en won ze meerdere prijzenย voor haar schrijfkunsten. Daarnaast werd ze inย 2015 na drie nominaties bekroond met de James Beard award voor beste chef.

Op dit moment is ze te zien in Mind of a Chef, een televisieserie van Anthony Bourdain waar dieper wordt ingegaan op achterliggende technieken, geweldige chefs en inspiratiebronnen. Waarom we haar zo tof vinden? Ze is rechttoe-rechtaan, heeft geen blad voor de mond en doet & eet รฉcht alleen dingen waar ze 100% achter staat.

Margot Reuten

De Nederlandse Margot Reutenย opende in 1993 restaurant Da Vinci in Maasbracht.ย Sinds 2009 is zij de enige vrouwelijke chef-kok in Nederland met 2 Michelinsterren op haar naam.

Anne-Sophie Pic

Met een familie vol Michelin-sterren zat het magische koken al vroeg in haar bloed en het is dan ook geen verrassing dat ze het roer heeft overgenomen van grootvader Andrรฉ en vader Jacques. Allebei verdienden eerder drie sterren met hun familierestaurant Le Maison Pic en ook Anne-Sophie zet deze traditie voort.

Alsof dat nog niet genoeg is werd Pic in 2007 als eerste vrouw verkozen tot Chef van het jaarย door Michelin.

Ruth Rogers

Samen met wijlen Rose Gray startte Ruth Rogers รฉรฉn van de meest geliefdeย Londense restaurants: The River Cafรฉ. Hier werd het talent van Jamie Oliver opgepikt, wordt de Italiaanseย keuken tot in perfectie uitgevoerd en wordt gekookt met meer passie dan je je kunt voorstellen.

Bij The River Cafรฉ geldt het gezegd less is moreย meer dan anders. De ingrediรซnten zijn allemaal van de allerbesteย kwaliteit en er wordt gekookt met veel liefde voor de natuur, seizoenen en puurheid van producten. Ondanks het overlijden van Gray gaat Rogers door met haar passie.

https://www.youtube.com/watch?v=ICqulI-o4wg

Angelique Schmeinck

Tot slot onze eigen trots: Angelique Schmeinck, รฉรฉn van de twee vrouwelijke Meesterchefs van Nederland en tevens een grote bron van inspiratie.

Hoewel Angelique jarenlang bij de beste restaurants van Nederland werkzaam was (waaronder *De Kromme Dissel), werd ze bekend onder het grote publiek door haar programmaโ€™s op 24Kitchen. Wij zijn fan van haar boeken Smaakvrienden Groenten en Fruit, waarin ze met behulp van handige mindmaps laat zien welke smaken perfect bij elkaar passen.

Bron: 24Kitchen

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nรณg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy ๐ŸŽ„

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.