Redactie
Redactie Inspiratie 26 mei 2014
Leestijd: 2 minuten

De klassieke dame blanche in een modern jasje gestoken

Als er één dessert klassiek is, dan is het de dame blanche wel. Een paar bolletjes vanille-ijs, overgoten met warme chocoladesaus, wie droomt daar nu niet van?

Hoe lekker het ook is, ouderwets wordt het wel een beetje. Daarom gingen wij op zoek naar culy manieren om ‘m net iets spannender en meer van deze tijd te maken. Smikkel je mee?

Het ijs

Hoewel het klassieke vanille-ijs superlekker is, kan je de coupe ook anders aankleden. Wat dacht je bijvoorbeeld van chocolade of (salted) caramel ijs? Of maak een combinatie van je favoriete soorten.

Heb je niet zo’n trek in een zwaar dessert? Vervang dan het roomijs door een sorbet of granita.

Bron: Flickr

Saus

Ook niet geheel onbelangrijk is de saus, waarbij chocolade de meest gebruikte soort is. Zeker niet verkeerd, maar je kunt het ook over een andere boeg gooien. Gebruik je namelijk liever chocolade ijs? Dan is vanillesaus de perfecte oplossing! Of ga je voor een granita of sorbet in plaats van roomijs? Dan is een siroop de perfecte aanvulling.

In principe kun je natuurlijk alle soorten gebruiken, maar wat ons betreft is er maar één winnaar: (salted) caramelsaus. Maak ‘m het liefst in een grotere hoeveelheid en bewaar in een gesteriliseerde fles of weckpot

3466951730_39ab46fc16_z
Bron: Flickr

Toppings

Naast dat een flinke toef slagroom je dame blanche perfect kan maken, kan je het natuurlijk ook versieren met aardig wat andere toppings. Denk bijvoorbeeld een aan (gecrushte) koekjes, wafels, noten, stukjes fruit, geschaafde chocolade, snoep sprinkles, een homemade crumble en ga zo maar door!

Wil je het helemaal over een andere boeg gooien? Probeer dan eens een variant waarbij het ijs bijvoorbeeld tussen twee koekjes, een macaron of in een soesje zit. Superlekker en ideaal voor bijvoorbeeld een feestje omdat je hiervoor amper servies nodig hebt.

Presentatie

Tot slot de presentatie, want ook dat is niet geheel onbelangrijk. Waar de dame blanche traditioneel in een glazen ijscoupe wordt geserveerd, geven wij de voorkeur aan een wat modernere uitvoering.

Bekijk onderstaande foto’s ter inspiratie of klik hier om te zien hoe je van een dame blanche een waanzinnig DIY-dessert voor op feestjes kunt maken.

Bron: Flickr
Bron: Flickr
Bron: Flickr
Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.