Culy
Culy Inspiratie 20 juni 2017

Culinair hitteplan: met deze 9 tips kom je de warme dagen zeker door!

Momenteel stijgt het kwik in Nederland en een groot deel van de wereld. Voor inwoners van het grootste deel van de wereld is dit peanuts, maar wij raken er al snel lichtelijk van in paniek. Om de komende dagen door te komen stelden we een culinair hitteplan samen met 9 handige tips.

1. Flesje water in de vriezer

Bijna net zo oud als de weg naar Rome, maar zó effectief: leg elke avond een fles(je) water in de vriezer. Zo weet je zeker dat je in ieder geval de ochtend doorkomt en je water goed koud blijft.

2. Lichte gerechten

Op warme dagen als deze hebben we steevast de behoefte aan lichte gerechten zoals (koude) soepen en salades. Bedenk van tevoren wat je gaat maken en neem het desnoods mee naar het park, tuin of strand.

courghetti zuchetti stock

3. Let op je broodbeleg

Wij zijn dol op vleeswaren op brood, maar wanneer het steeds warmer wordt moeten we hier ook goed mee oppassen. Haal bijvoorbeeld liever geen filet americain of tartaar, en ook kipfilet, ham en andere vleeswaren kun je beter mijden (zeker als je ze ‘s ochtends al smeert).

Kaas kan in principe, maar wil nog weleens zweten. Pak je bammetjes daarom voor de zekerheid in, in aluminiumfolie of leg ze in de koelkast.

4. Water met een smaakje

Uitdroging is het grootste gevaar bij hoge temperaturen, dus let goed op je vochtinname. Zet bijvoorbeeld een karaf met munt, citroen en fruit (of andere smaakmakers) op tafel, en vul voor aan met water en ijsblokjes. Zo blijft het ook nog een plezier om te drinken.

Tip: koop een tap. Dat staat niet alleen leuk, er past ook veel meer in!

5. Op naar buiten!

Klaar met werk, school en andere verplichtingen? Ga dan vooral lekker naar buiten en neem de lekkere drankjes en hapjes mee. Bang dat je drankjes niet koud worden of blijven? Vul dan een emmer met ijsblokjes, zodat je zeker weet dat ze koel zijn.

Ijsklontjes emmer blikjes stock

6. Zet een wekkertje

Ben je bang dat je met bovenstaande tips als nog niet voldoende drinkt? Zet dan om het half uur een wekkertje en drink een glas water.

Ook fijn: zet een grote fles water in de koelkast, zodat je water heerlijk koud is.

7. Een scheutje minder in je cocktail

Veel drinken als het warm is, is goed, maar pas wel op met alcohol. Niet alleen ben je in de hitte snel geneigd om meer te drinken, ook wordt de alcohol sneller door je bloed opgenomen omdat het sneller gaat stromen.

Daarbij is alcohol ook vochtafdrijvend. Dus: óf een scheutje minder, óf wissel je cocktail (wijntje… biertje…) af met een glaasje water.

Stock mocktail cocktail3

8. De ventilator is je beste vriend in de keuken

Of je nu op vakantie of thuis in je eigen keuken staat: koken met hoge temperaturen is geen pretje. Haal daarom je ventilator van de zolder of slaapkamer en zet hem in je keuken.

9. IJsjes

Eén van de lekkerste manieren om verkoeling te zoeken is (naast een duik in de zee) een ijsje. Maak ze zelf (met yoghurt, room of fruit) of haal ze bij je favoriete ijssalon.

yoghurtijs stock

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Culinair hitteplan: met deze 9 tips kom je de warme dagen zeker door!
Sluiten