Redactie
Redactie Inspiratie 2 apr 2014
Leestijd: 4 minuten

Culy’s favoriete ijssalons in Nederland

Er zijn duizenden plekken in Nederland waar je lekker roomijs kunt kopen. Maar waar haal je nou het beste ijsje? We geven graag onze 10 favoriete ijssalons in Nederland, in willekeurige volgorde.

Metropolitan Deli – Amsterdam
Warmoesstraat 135A, Amsterdam
www.metropolitandeli.nl

Metropolitan is een walhalla voor zoetekauwen. Naast het heerlijkste homemade ijs verkopen ze er ook verrukkelijke chocola en andere desserts. Alles is zelf gemaakt van biologische producten. Ze verkopen maar liefst zes verschillende smaken chocolade-ijs! Een andere favoriet: citroen-basilicumijs.

Metropolitan

Roberto Gelato – Utrecht
Poortstraat 93, Utrecht
www.lekkerijs.nl

Eigenaar Roberto maakt iedere dag vers ijs met natuurlijke ingrediënten waarvoor hij de hele wereld afreist. Iedere week maakt hij een smaak die hij nog nooit eerder heeft gemaakt, zoals ijs met haringsmaak of bier-ijs. Onze favoriete maken in het vaste assortiment zijn ‘Siciliana’ (geroosterde amandelen met vijgen) en ‘Wittevrouwen’ (kwark met honing en krokante sesam).

Roberto Gelato

Monte Pelmo – Amsterdam
2e Anjeliersdwarsstraat 17, Amsterdam
www.montepelmo.nl

Monte Pelmo zit als sinds 1966 in de Jordaan en ze maken er heerlijk ambachtelijk ijs. En naast dat je er een lekker bolletje in een hoorntje of bakje kunt halen maakt Monte Pelmo ook ijs voor restaurants in de omgeving. Er zijn meer dan dertig smaken, waaronder onze favo’s watermeloen en lemon-cheesecake.

Intermezzo – Tilburg
Heuvelring 1, Tilburg
www.intermezzotilburg.nl

Bij Intermezzo eet je niet zomaar ijs: dat wordt er bereid volgens een geheim familierecept! Het ambachtelijke ijs wordt bij Intermezzo gemaakt met verse seizoensproducten. Lekkere smaken? Oma’s appeltaart met groene appel.

Intermezzo

Pepper Mango – Amsterdam
Rozengracht 35, Amsterdam
www.peppermango.nl

Deze leuke ijs- en bonbonzaak heeft één van de bekendste filmquotes op de muur staan: ‘Life is like a box of chocolates, you never know what you’re gonna get.’. Eigenaar Muzaffer heeft hart voor zijn zaak en doet er alles aan om de beste chocolade van Nederland in België in zijn winkel te verkopen. Hij maakt het ijs helemaal zelf met verse producten. Favoriet: macadamianoten-caramel-ijs. Ook voor een heerlijke kop koffie kun je hier terecht. Een andere aanrader: de chocolademelk die met het zelfgemaakt chocolade-ijs gemaakt wordt.

Van der Poel – Enschede
Oude Markt 23, Enschede
www.vanderpoelijs.nl

IJssalon van der Poel valt regelmatig in de prijzen met hun heerlijke ijs. En terecht; vakmanschap staat hier centraal en naast de standaard smaken maken ze ook hele bijzondere andere varianten; in totaal meer dan dertig. Voor het munt-ijs of het amarena-ijs reizen mensen speciaal naar Hengelo (of Enschede, want daar zit een tweede filiaal). Andere bijzondere smaken hier: Mojito, lemon-cookie and cream-ijs.

Van der Poel

Bernardo’s – Ede
Molenstraat 118, Ede
www.bernardo.nl

In Ede en omstreken is Bernardo’s een begrip. Als het lekker weer is kun je buiten in de rij aansluiten voor een lekker bolletje ijs. Bij Bernardo’s verkopen ze ruim tachtig smaken; ijsmakers uit het hele land komen hier om ijs te proeven! Als je een bepaalde allergie of diabetes hebt kun je dit bij Bernardo’s laten weten; ze maken met liefde een speciaal bakje.

Bernardo's

Garrone – Haarlem
Grote Houtstraat 179, Haarlem
www.garrone.nl

Garrone bestaat al vanaf 1949 en is een ijssalon met een lange historie. Authentiek en ambachtelijk ijs is wat je hier vindt; de eigenaren hebben smaak, en dat proef je. Ook hier zijn wachtrijen om een bolletje (of meer) te kunnen bemachtigen. Bijzondere smaken: olijven-ijs, popcorn-ijs of ijs met bloemen en kruiden, zoals viooltjes en lavendel-rozemarijn. Heerlijk!

Luciano – Wassenaar
Van Hogendorpstraat 54, Wassenaar
www.ijssalonluciano.nl

Luciano is een ijsfabriekje en -salon waar het ijs dagelijks vers wordt bereid. Het schijnt zelfs dat de prinsesjes van Oranje hier regelmatig een bolletje komen eten! Luciano is al een paar keer ijssalon van het jaar geworden en dat is niet voor niets. Je ziet hier meer dan twintig smaken in de vitrine. Vooral het bastognekoek-ijs en het honing-vijgen ijs zijn aan te raden.

Luciano

Talamini – Deventer
Brink 103, Deventer
www.talamini.nl/Deventer

Talamini schijnt de grootste ijssalon ter wereld te zijn: er kunnen wel 500 mensen zitten. Bij Talamini kun je genieten van zo’n 35 smaken die vers en duurzaam bereid worden. Ooit zijn ze begonnen met een ijskar en inmiddels zijn er meerdere vestigingen door heel Nederland. Voor Deventenaren is een Talamini-ijsje iets vanzelfsprekends als ze een dagje de stad in gaan. Ook oud-bewoners kunnen zich geen lekkerdere ijsjes herinneren. Heerlijke smaken als sabayone met chocola en limoncello zijn zeker het proberen waard.

Talamini

Er zijn natuurlijk nog veel meer plekken waar je heerlijk ijs kunt eten. Laat het ons gerust weten als je er één weet!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.