Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 19 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

De Juicy Lucy: een burger gevuld met (gesmolten) kaas

Van de naam alleen krijg je al trek: de Juicy Lucy is een ongelooflijk sappige burger, gevuld met kaas. Een broertje van de cheeseburger dus, maar de kaas zit ín het vlees van je hamburger verstopt. Oh yes!

De burgers worden gevuld met kaas en gaan daarna op de grill. Het gevolg is dat er bij elke hap van je burger hete, gesmolten kaas tevoorschijn komt. Het lekkerste is om al die gesmolten kaas die uit je burger drupt, op te dippen met frietjes. Maar waar komt deze goddelijke creatie vandaan?

Juicy Lucy
Bron: 5-8 Club

Juicy verhaal

De Juicy Lucy wordt door sommige mensen ook wel Jucy Lucy genoemd. Er is ook nogal wat onenigheid over waar de burger is uitgevonden. Want was het Matt’s Bar & Grill of de 5-8 Club? Deze bars zijn allebei gevestigd in Minneapolis en zouden zelfs ruzie hebben over de kwestie.

Volgens Matt’s vonden zij de burger uit toen een klant vroeg om twee burgers op één broodje, met kaas ertussen. Toen hij een hap nam van de burger, zei hij: “That’s one juicy Lucy!”. De bar spelt de naam van de creatie consequent zonder i. “Zodra er een i tussen staat, is het niet het origineel”, zeggen ze.

De 5-8 Club gebruikt die i wél. Zij maken hun hamburgerbroodjes elke dag vers en zeggen dat plakjes augurk onmisbaar zijn op hun Juicy Lucy. Ze oogsten flink wat bekendheid met hun sappige burgers.

Zo maak je zelf een Juicy Lucy

Geen zorgen: je hoeft niet helemaal naar Minneapolis. De Juicy Lucy maak je namelijk net zo makkelijk thuis! De dame in onderstaande video maakt de burger met een zogenoemde burgerpers. Maar dat hóeft niet!

Begin met dit basisrecept om het gehakt voor je burger op smaak te brengen.

De truc is daarna om het mengsel voor je burger in tweeën te verdelen. Op de onderste helft leg je wat geraspte kaas. Of snijd een plak cheddar of Amerikaanse kaas (die mosterdgele plakjes, die haast van plastic lijken) in vieren en stapel de plakjes op. Dat kun je in deze video zien.

Daarna vouw je de andere helft van het gehaktmengsel over de kaas heen en druk je het aan tot je een mooie burger hebt. C’est tout! Kijk wél uit dat je je mond niet brandt aan de hete kaas…

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.