Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 15 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Na de smashburger is de ‘crustburger’ de nieuwe hamburgersensatie

We zijn op de Culy redactie dol op hamburgers. Een goed brioche broodje, sappig (vega) vlees en onze favoriete toppings en het feest is compleet. Smashburgers staan minstens een keer per maand op ons weekmenu, maar pas ontdekten we de crustburger. De smashburger die nog ‘n stapje verder gaat.

En dat smaakt naar meer!

Wat is een smashburger?

Even resumé, want mocht je niet weten wat een smashburger is, dan moeten we daar eerst even verandering in brengen Daarom klassikaal: een smashburger is een dunne burger van rundvlees die tijdens het grillen wordt geplet. Hierdoor is ‘íe super snel gaar, blijft ‘ie sappig en het maakt ‘m lekker knapperig.

In eigen land zagen we zeker in eigen hoofdstad de afgelopen jaren heel veel burgerbakkers deze versie van de hamburger uitserveren. Noem het gerust een dikke foodtrend.

Smashburgers maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Wat is een crustburger?

Nu je weet wat een smashburger is, is het bedenken van de crustburger nog niet zo gemakkelijk. Want aan de naam kun je misschien iets afleiden, maar niet alles. De crustburger is eigenlijk een geplette smashburger. En neem dat geplette maar érg letterlijk.

Eerst worden de boven en onderkant van het broodje apart geplet, wat ze nog geen halve centimeter dik maakt. Daarna gebeurt hetzelfde met het vlees en als het broodje eenmaal is belegd, plet men de boel nogmaals.

Dit resulteert in een burger van nog geen twee centimeter dik. En hoewel dat klinkt als hap, slik, weg, is de burger (denken wij) een genot om te eten. Mega knapperig, maar toch met de sensatie van een goeie smashburger. Dat kan niet anders dan lekker zijn.

Zelf een crustburger eten

We zagen de crustburger voor het eerst voorbijkomen in de culinaire tv-serie Somebody Feed Phil op Netflix, in een item over restaurant Joyland in Nashville. Deze hamburgertoko staat onder leiding van de bekende chef Sean Brock. Tot op heden hebben we de crustburger nog niet gespot in Nederland, maar zelf maken lijkt ons ook niet al te lastig.

Zolang je een zacht hamburgerbroodje plat duwt in een tosti ijzer (snijd ze wel eerst even in twee helften anders wordt dat daarna lastig), de hamburger van rundergehakt plet in de pan en de boel daarna tot burger maakt waarna je die nóg eens plet, kom je al aardig in de buurt van de crustburger.

Culy Basics: klassieke smashburgers (de beste hamburgers die je ooit zult maken)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.