Culy
Culy Inspiratie 17 aug 2018

Met deze tips worden croutons nóg lekkerder

Croutons zijn heerlijk door een salade of verkruimeld boven een simpel bord pasta of kom soep. Met deze tips worden ze nóg lekkerder! 

Goed brood, betere croutons

Ook al werkt casinobrood prima, kwalitatief goed brood zorgt écht voor betere croutons. Niet alleen de smaak verandert, maar ook de structuur. Wij zijn fan van croutons van zuurdesembrood, maar ook bijvoorbeeld volkorenbrood of simpel wit brood werken.

Soep croutons stock

Gebruik oud brood

En ja, dat oude brood is erg belangrijk voor het maken van croutons. Oud brood is namelijk een stuk steviger waardoor het minder snel uit elkaar valt, maar bovenal nog beter smaken opzuigt.

Heb je geen oud brood in huis? Leg dan een paar sneetjes op een plank en laat zo een uurtje liggen.

Homemade garlic cream soup with toasted ciabatta on dark and old wood background

Verschillende vormen

Dik of dun, blokjes of plakjes: croutons zijn er in alle soorten en maten. En het is helemaal aan jou welke vorm je gebruikt! Dunne plakjes kunnen ideaal zijn als dipper of bij een grove salade met voornamelijk sla, terwijl kleine blokjes weer heerlijk over de soep gaan en dobbelsteentjes perfect zijn door een broodsalade.

Ter-Marsch-&-Co-caesar-salade

Van boter tot baconvet

Misschien wel de belangrijkste smaakmaker is het vet waarin je de croutons bakt. Ja, er zijn mensen die beweren dat croutons prima droog de oven in kunnen, maar vertrouw hen vooral niet (haha!). Croutons worden namelijk (naar onze smaak) het állerlekkerst als je ze bakt in de olie, boter of nog beter: dierlijk vet.

Denk aan het vet dat vrijkomt na het bakken van een paar plakjes bacon (altijd bewaren!), of wat dacht je van de restjes vet van een eendenborst? Nog lekkerder: ganzenvet van de poelier.

French onion gratin soup

Smaakmakers voor croutons

Naast het vet, krijgen de croutons hun smaak door extra smaakmakers. Zout is natuurlijk een must, maar ook verse of gedroogde kruiden, meegebakken ansjovis, zongedroogde tomaat, knoflook en geraspte harde kazen als Parmezaan en Pecorino verrichten wonderen.

Fried bread croutons with thym

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Met deze tips worden croutons nóg lekkerder
Sluiten