Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 21 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Crème crue: we zien het opduiken op menig menukaart, maar wat is het precies?

We zijn allesbehalve vies van een lepeltje crème fraîche, of het nou verwerkt is in een voorgerecht of in een dessert. Maar toen was daar in één keer crème crue en dat vinden we misschien nóg wel lekkerder. Wel raakten we even in de war: het lijkt verdacht veel op crème fraîche, maar wat is nou eigenlijk het verschil? We gingen op onderzoek uit.

Want feit is: we kunnen er niet meer omheen.

Crème crue: we zien het opduiken op menig menukaart, maar wat is het precies?

We draperen het over loaded fries of geven het een spotlight bij een dessert naast miso-perzik. Het lastig voor te stellen wat we zonder crème fraîche zouden moeten. Niet heel gek dus dat we zeer content zijn met de nieuwe crème crue-trend: door velen niet te onderscheiden van z’n frisse broertje, maar door de fijnproever met open armen ontvangen.

Zure room

Het is wat, kiezen tussen alle roomsoorten die we vinden in het zuivelschap. Door het brede assortiment kunnen we ons voorstellen dat het wel ‘s verwarrend kan zijn. Want welke room kies je nu voor welk gerecht? Omdat we eerder al te kampen hadden met het verschil tussen crème fraîche en zure room, hebben we dit hier haarfijn voor je uitgelegd.

Crème crue

En toen was daar in een keer crème crue: we zagen het Franse product voorbijkomen als volvette toevoeging in een aardperensoep en als frisse tegenhanger bij rauwe tonijn in een voorgerecht. Ook Rik de Jonge van Bistro Madeleine in Utrecht is er voorstander van: in deze video zagen we hem de crème als frisse basis gebruiken onder rabarber, aardbeien en zoete sabayon.

Het verschil

Wat crème crue nou zo onweerstaanbaar maakt? Allereerst het vetgehalte: waar crème fraîche rond de 35% vet blijft steken, kan het percentage in crème crue oplopen tot zo’n 45%. Daarnaast is het belangrijkste verschil dat crème crue – wat ‘rauwe room’ betekent – ongepasteuriseerd is en dus onbewerkte afgeroomde melk. De substantie is soepel en glanzend en bewaar je uiteraard gekoeld. Het is wat minder zuur dan crème fraîche en daarnaast moeilijker te verkrijgen.

Verschil tussen creme fraiche en zure room
Bron: Unsplash

Vervangers

Crème crue is dus (nog) niet in elke supermarkt te vinden. Wel vonden we het onder andere bij Lindenhoff. Mocht je het in een recept tegenkomen en op zoek zijn naar een waardige vervanger, grijp dan naar crème fraîche of naar hangop. Mocht crème crue echt de hoofdrol spelen in een gerecht, dan is het wel echt de moeite waard om er een portie van te bemachtigen.

Meer over room:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.