Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Inspiratie 29 aug 2018
Leestijd: 2 minuten

Colakruid: het klinkt als cola, het ruikt naar cola, maar smaakt het ook naar cola?

Bij Culy zijn we altijd op zoek naar nieuwe smaken om in onze recepten te verwerken. Zo hadden we nog nooit gewerkt met colakruid, terwijl de milde, bittere smaak van dit verse kruid heerlijk kan zijn in verschillende gerechten. Tijd om colakruid eens onder de loep te nemen. Want wat is colakruid, hoe komt het aan zijn naam en wat kun je er allemaal mee? Wij zochten het voor je uit.

Colakruid is een winterharde struik die je in gerechten kunt gebruiken vanwege zijn heerlijke citroensmaak. Ja, citroensmaak. Vandaar dat colakruid ook wel eens citroenkruid genoemd wordt. De struik bloeit van juli tot oktober met kleine gele bloemen. Het kruid heeft een heerlijke geur, die je het beste kan omschrijven als een combinatie van cola en citroen. Zoals je een glas cola vaak bij een restaurant krijgt, zeg maar. Zo komt dit plantje ook aan zijn naam.

colakruid citroenkruid southernwood

Colakruid: zo gebruik je het

Hoewel colakruid ruikt naar cola met citroen, is de smaak toch wel echt anders. De typerende cola-smaak is in je gerechten namelijk helemaal niet meer terug te vinden. De citroensmaak is echter volop aanwezig, waardoor colakruid ontzettend lekker is om kwarkgerechten (zoals cheesecakes) en salades mee op smaak te brengen. Dit kan zowel met verse takjes colakruid als met de gedroogde variant.

Nog simpeler: doe eens een vers takje colakruid in een glas water. Je water zal een subtiel smaakje krijgen. Daarnaast is colakruid ook lekker bij yoghurt, gevogelte, in kruidenthee en in zelfgemaakte kruidenazijn. Een multifunctioneel kruid, als je het ons vraagt!

Lees ook: Welke kruiden zijn lekker bij kip?

Colakruid in je eigen tuin

Woon je in een kalkrijk gebied? Dan heb je geluk. De colakruid struik (Latijnse naam: Artemisia abrotanum ‘Cola’) houdt van een kalkrijke en humusrijke grond. Het is een plant die oorspronkelijk uit het Zuiden komt, dus hij houdt van een zonnig plekje in de tuin. Ook groeit hij beter in de volle grond dan in een pot. Je kunt de plantjes online kopen en bij sommige tuincentra.

Nog meer lezen over lekkere kruiden:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.