Redactie
Redactie Inspiratie 2 aug 2015
Leestijd: 2 minuten

7 redenen om ook de steeltjes van verse kruiden te gebruiken

Op de Culy redactie zijn we groot voorstander van het gebruiken van niet alleen de blaadjes, maar ook de steeltjes van verse kruiden. Zo gebruiken wij ze regelmatig om de basis van een (tomaten)saus op smaak te brengen, maar ook door bijvoorbeeld pesto kan het extra veel smaak toevoegen. 

Op TheKitchn zagen we 7 manieren waarop je de steeltjes kunt gebruiken, en die konden we je natuurlijk niet onthouden!

1. Olie & azijn

Breng een neutrale olie of azijn op smaak door de steeltjes van je favoriete kruid een paar uur te laten trekken. Verwarm de olie eventueel heel voorzichtig om zo nog meer smaak te kunnen onttrekken van de kruiden. ‘Harde’ kruiden zoals rozemarijn werken hiervoor het beste.

2. Bouillon

Anders dan hierboven beschreven, kun je bij bouillon het beste ‘zachte’ kruiden als koriander, peterselie en basilicum gebruiken. Bind de steeltjes vast met een stukje keukentouw (à la een bouquet garni), laat trekken in de bouillon en verwijder vlak voor het serveren.

3. Van pesto tot chimichurri

Zoals we hierboven al beschreven kan je de steeltjes ook gebruiken door een pesto, tapenade of ander smeersel. Gebruik hierbij zachte kruiden, inclusief de blaadjes.

4. Als vulling

Of het nu gaat om een hele kip of forel voor op de barbecue: vul gevogelte en vis met de kruidensteeltjes, in plaats van alleen de blaadjes. Lekker met plakjes citroen en knoflook, of alleen een beetje peper en zout. Verwijder ze wel voor het serveren.

5. Op de barbecue

Bij deze methode gebruik je de steeltjes om indirect smaak te geven aan je eten. Als je ze namelijk op de kolen van je barbecue legt, krijgt de rook meer smaak en daarmee ook je ingrediënten.

6. Kruidenboter

Ook kruidenboter breng je op smaak met de steeltjes. Hak ze fijn met een teentje knoflook en een beetje citroenrasp, en meng met zachte boter. Yum!

7. Ter garnering

Tot slot kun je kruidensteeltjes ook gebruiken ter garnering. Hak ze fijn en besprenkel over salades, croutons, groenten, vlees of vis.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.