Redactie
Redactie Inspiratie 13 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Wanneer gebruik je verse en wanneer gedroogde kruiden?

Als er iets is dat we ál-tijd in huis hebben, dan zijn het kruiden wel. Gedroogd, vers of in de vriezer: we hebben standaard de nodige soorten achter de hand. Maar, wanneer kun je nu het beste gedroogde kruiden gebruiken, en wanneer precies verse? De experts van TheKitchn legden het ons uit.

Gedroogde kruiden

Gedroogde kruiden gedijen het best wanneer je ze toevoegt tijdens het kookproces zodat de smaak de tijd heeft om los te komen en te mengen met de andere ingrediënten. Voeg je ze te laat toe, dan is de kans groot dat ze een houtachtige smaak krijgen.

Bron: Flickr

Tip: voeg ze toe vlak voordat je enige vorm van vocht toevoegt en laat nog even meebakken. Daarbij helpt het ook als je kruiden van goede kwaliteit zijn en niet al jaren in je keukenkastje staan.

Weet wel dat sommige kruiden over het algemeen een sterkere smaak hebben dan anderen. Zo behouden de houtachtige kruiden als oregano, tijm en rozemarijn veel beter hun smaak dan bijvoorbeeld basilicum, bieslook en koriander.

Verse kruiden

Wanneer ze niet volop in het seizoen zijn, zijn verse kruiden vaak een stuk duurrder. Zorg er dan voor dat je ze goed gebruikt en de smaken zo veel mogelijk naar voren laat komen. Je kunt de verse kruiden het best aan het eind van het kookproces toevoegen als een finishing touch. Hierdoor blijven de smaken vers en helder wanneer je het gerecht serveert.

Verse kruiden zijn ook erg lekker door sauzen, dressings en andere snelle gerechten doordat de gedroogde variant te weinig tijd heeft om z’n smaak af te geven. Kook je voor een uitgebreid diner? Probeer dan altijd verse kruiden te gebruiken!

Bron: Flickr

Vervangers

Als je een gerecht maakt dat vraagt naar verse kruiden, maar alleen gedroogde in huis hebt is dat echt geen probleem. De smaak van gedroogde is vele malen sterker en kan soms wat bitter worden, dus gebruik altijd minder dan in het recept voorgeschreven staat. Dit geldt natuurlijk ook andersom.

Een handige vuistregel is 1,5 keer zoveel verse kruiden als gedroogde. Onthoudt hierbij dat je altijd meer kunt toevoegen, maar minder lastig zal worden.

Bron: Flickr

Plantjes

Bijna het hele jaar door zijn plantjes verse kruiden verkrijgbaar. Helaas verleppen ze vaak veel te snel, maar daar hebben wij iets handigs op gevonden! Culy’s Liselotte legt je in onderstaande video uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je kruidenplantje lang goed blijft.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.