Culy
Culy Inspiratie 22 oktober 2014

Alles over churrasco: stoer, gegrild vlees uit Latijns-Amerika

Ben jij een beetje een vleesliefhebber? Dan moét je een keer churrasco geproefd hebben.

In Latijns-Amerika verwijst churrasco naar gegrild (rund)vlees, en ook in Spanje en Portugal is deze term bekend. Maar oorspronkelijk komt het uit Brazilië, waar het vlees aan grote spiesen boven de barbecue wordt gegrild.

Churrasco komt uit de tijd van de gauchos – cowboys in zuid-Brazilië – die vlees aan spiesen grilden, boven hete kolen in de grond. Tegenwoordig wordt het nog steeds veel gegeten en is churrasco ook overgewaaid naar landen als Uruguay, Guatemala en Argentinië. Maar ook in Europa – Spanje, Portugal – is het een veel voorkomend gerecht.

Costela_no_Fogo

Je vindt in deze landen zogenoemde ‘churrascaria’s’ (of steakhouses) waar – vaak – mannen rondlopen met enorme spiesen en het vlees aan tafel voor je van de spies afsnijden. Een soort kebab op een grote pin, dus!

Churrasco wordt regelmatig gegeten in combinatie met chimichurri: een kruidige (en vaak pikante) saus die goed past bij de rokerige smaak van de churrasco. Heerlijk.

11855929453_417d118259_z
Bron: Flickr

Zelf maken

Churrasco is ook goed thuis te maken. Kijk hier eens voor een recept. In dit recept gebruiken ze een marinade van chimichurri. Liever de chimichurri apart serveren? Dat kan! Kijk bijvoorbeeld eens naar dit recept.

In beide recepten gebruiken ze een grillpan, maar voor de écht rokerige smaak en de beleving grill je het vlees natuurlijk op de barbecue.

9197260588_c1c09894fc_z
Bron: Flickr

Zelf eten

Geen zin om zelf in de weer te gaan met marinades en sauzen, maar ben je wel benieuwd geworden naar churrasco? Bij restaurantketen Gauchos staat het op het menu (vestigingen door heel Nederland). En in onder meer Alkmaar, Amsterdam en Gilze (nabij Tilburg) vind je restaurants waar – zoals in een echte churrascaria – obers rondlopen met spiesen churrasco.

3535020186_8759ed3af0_z
Bron: Flickr

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Alles over churrasco: stoer, gegrild vlees uit Latijns-Amerika
Sluiten