Emma Bering
Emma Bering Inspiratie 23 nov 2018
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… zelf chocoladeletters maken bij de Bijenkorf voor Sinterklaas

In de weken voor Sinterklaas liggen de winkels vol met chocoladeletters, kruidnoten en pepernoten. Ook bij de Bijenkorf liggen de chocoladeletters en de speculaas staven weer in de winkels. En laat de patisserie van de Bijenkorf nou net de Hofleverancier van Sint Nicolaas zijn…! Culy nam er een kijkje én maakte zelf chocoladeletters.

Van lekkere quiches tot aan de kersttaarten, in de patisserie van de Bijenkorf wordt alles klaargemaakt voor de aankomende feestdagen.

De hofleverancier van Sint Nicolaas

Kijken in de bakkerij van De Bijenkorf

Onder begeleiding van senior chef patissier Mark Potma lopen we door de bakkerij van De Bijenkorf. We lopen langs een ruimte waar tientallen quiches liggen, klaar om gevuld te worden. Al deze vullingen worden met de hand toegevoegd, zodat er zo min mogelijk machinewerk aan te pas komt.

Even verderop staat een rek met speculaas-taarten, die net uit de oven zijn gekomen. In deze bakkerij worden de taarten, koeken en chocolade gemaakt voor álle filialen van de Bijenkorf. Maar ook de gebakjes en chocolade van andere winkels van deze leverancier worden hier gemaakt.

De hofleverancier van Sint Nicolaas

Eigen chocoladeletter maken

Daarna komen al onze dromen uit: we mogen onze eigen chocoladeletters maken! Slim: doordat er wat boter door de chocolade zit, hebben we voldoende tijd om de chocoladeletters te versieren met stukjes noot, kruidnoten of jelly beans. Welke letter we maakten? De C van Culy natuurlijk…

Zo’n chocoladeletter versieren bleek nog lastiger dan gedacht, vooral omdat je door middel van druk te zetten op de spuitzak bepaalt hoe dik de letter wordt. Maar uiteindelijk hebben we ‘m afgekregen: onze eigen chocoladeletter (oké: met misschien een klein beetje hulp…).

De hofleverancier van Sint Nicolaas

De chocoladeletters van De Bijenkorf

Dan valt ons oog op vier letters, gemaakt door twee kinderen van rond de 8 tot 10 jaar oud. Zo grappig om te zien dat deze jonge kinderen gewoon beter zijn in het maken van chocoladeletters met een spuitzak dan de volwassenen.

De chocoladeletters zoals die hier worden gemaakt met een spuitzak, worden trouwens niet op deze manier verkocht. Maar natuurlijk worden er bij de Bijenkorf wel heerlijke chocoladeletters met noten verkocht, gemaakt van dezelfde chocolade.

Na onze zelfgemaakte chocoladeletters hebben we de smaak te pakken en mogen we nog de beroemde gevulde speculaasstaven van De Bijenkorf maken. Het deeg en de spijs liggen al klaar, dus het is een kwestie van uitrollen en versieren. En natuurlijk mogen de halve amandelen op de gevulde speculaas niet ontbreken.

De hofleverancier van Sint Nicolaas

Het lekkerste voor Sinterklaas en kerst

Maar hoe zorgen ze er bij De Bijenkorf voor dat de schappen vol met lekkers liggen tijdens de feestdagen? De bakkerij werkt ver van tevoren alle ideeën en producten uit, zodat ze op tijd klaar zijn. De gebakjes en taarten voor Sinterklaas, kerst, oud en nieuw en Valentijn zijn allemaal al bedacht. Het is dan alleen nog een kwestie van de taarten en gebakjes in de juiste hoeveelheid uitwerken ten tijde van de feestdagen.

Voor Sinterklaas zijn er voldoende gebakjes en chocoladeletters bij de Bijenkorf te verkrijgen. Zo kom je het heerlijk avondje zeker goed door. Voor kerst zijn de taarten ook al helemaal uitgedacht. Zo kun je er onder andere terecht voor een heerlijke truffel boltaart, een kersttulband, kokos-mangotaart in de vorm van een ster of een zalig tiramisu gebakje…

Nog meer chocolade?

De hofleverancier van Sint Nicolaas

Foto’s: Emma Bering

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.