Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over chilaquiles: ontbijten met nachos

Een lekker origineel ontbijtje verzinnen kan nog wel ‘s een hele opgave zijn. Daarom raden we je van harte aan om even te spieken bij de inspirerende smaken van Mexico. En dan met name het gerecht genaamd chilaquiles. Het is zacht, kazig, veelzijdig, een bommetje smaak en hét perfecte excuus om chips als ontbijt te eten. Moeten we nog meer zeggen?

Dat dachten we al.

Alles over chilaquiles: het ontbijt van je dromen

Waar we voorheen al groot fan waren van huevos rancheros, het stevige Mexicaanse ontbijt- brunch of lunchgerecht met ei, biedt chilaquiles misschien wel nog meer mogelijkheden. Eenvoudig aan te passen aan wat je op dat moment in je koelkast hebt liggen, betaalbaar én makkelijk om te maken.

6 x adresjes waar je de lekkerste Mexicaanse (mais)tortillas kunt kopen

Chilaquiles

De naam komt van chili en groenten. De meest basic versie is nog veel simpeler, deze bestaat uit tortillachips gesudderd in bouillon. De vergelijking met nachos is al snel gemaakt: chilaquiles leunt alleen wat minder op kaas én de tortillachips zijn zachter dan bij nachos.

chilaquiles
Bron: Unsplash

Veelzijdig

Ook fijn: heb je eenmaal de basics onder de knie dan kan het toppen beginnen: vergezel de gesudderde gefrituurde chips met Mexicaanse queso fresco, gegrilde groenten, avocado, salsa’s en/of pulled chicken. Of, indien vegetarisch, top ‘m af met een gebakken eitje. Net als bij veel andere Mexicaanse gerechten heeft iedere streek z’n eigen versie.

Makkelijk om te maken

Beide componenten zijn van tevoren te maken: daarom vinden we het helemaal niet erg om chilaquiles ook af en toe als snelle favoriet doordeweeks te serveren. We vonden een makkelijk én snel recept voor chilaquiles bij onze collega’s van TheKitchn. We gaan in dit geval voor chilaquiles rojos, de rode versie dus met tomaten, jalapeños, knoflook, ui en bouillon. Maar chilaquiles verdes met tomatillos en koriander kunnen we van harte aanbevelen.

Meer over de Mexicaanse keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.