Redactie
Redactie Inspiratie 1 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Bresaola: goddelijk gedroogd Italiaans vlees

Als je ooit in een Italiaans restaurant hebt gegeten, heb je vast wel eens carpaccio van bresaola op de kaart zien staan. Dit is iets heel anders dan de standaard carpaccio, maar wat is bresaola nu precies?

Bresaola is een Noord-Italiaanse specialiteit van gezouten vlees dat maandenlang wordt gedroogd, waardoor het een enorm rijke smaak krijgt. De manier van zouten en drogen is gelijk aan die van salami, maar bij bresaola wordt in plaats van gekruid gehakt een heel stuk vlees gebruikt.

Bresaola

Bresaola wordt van magere stukken rundvlees gemaakt, vaak de ossenhaas of runderlende. Je zou denken dat het magere vlees na drogen misschien taai wordt, maar bresaola blijft juist heerlijk mals. Dat komt omdat het klimaat in Noord-Italie koeler is en de lucht niet gortdroog, daardoor droogt het vlees langzamer en wordt het niet te hard.

Om het vlees op smaak te brengen worden vaak ook specerijen toegevoegd zoals jeneverbessen, kaneel en nootmuskaat. Die aardse smaken passen perfect bij het gedroogde vlees.

Affumicata

Er bestaat ook een gerookte versie, genaamd bresaola affumicata. Voor deze variant wordt het vlees 12 uur op dennenhout gerookt en daarna nog 2 maanden gedroogd. Zoals je je kan voorstellen zijn deze smaken nog meer uitgesproken en complex.

En nu eten!

Goed nieuws: als je zin hebt in bresaola, hoef je eigenlijk niet zo veel moeite te doen. Je eet het gewoon zoals je het bij de slager koopt. Wat goede olijfolie, lekker brood, misschien een drupje citroensap of wat peper erbij, en klaar ben je. En: bresaola is tevens heel lekker op pizza.

Ook is deze gedroogde delicatesse heerlijk als onderdeel van een grote borrelplank of gewoon op een broodje. Als je de carpaccio van bresaola, na wil bootsen leg je de plakjes op je bord met wat olijfolie, citroen en Parmezaanse kaas.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.