Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 21 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo stel je een heerlijke borrelplank samen voor Sinterklaasavond

Het duurt misschien nog even tot Sinterklaasavond, maar wij foodies doen nu eenmaal niets liever dan watertanden over alle fijne maaltijden die er nog gaan komen. Voorpret is de beste pret, toch? En dan denken wij nu vooral aan de borrelplank die we in gedachten hebben voor ‘t heerlijk avondje. Kon Sinterklaas maar vaker jarig zijn…

Je eigen borrelplank creëren voor 5 december? Dat doe je zo!

De perfecte borrelplank voor 5 december

Iets kruidigs

Het is pas een échte Sinterklaasavond als we de smaak van kruidnoten erbij halen. Toch? En dat hoeft heus niet in de vorm van echte kruidnoten. Wat dacht je bijvoorbeeld van kruidkoek?

Die kun je beleggen met een variatie aan hartige dingen; denk bijvoorbeeld aan appelstroop en kaas.

Iets hartigs

Op de meeste borrelplakken ligt minstens één vorm van kaas en vlees – zo ook op de onze. Goede (gedroogde) ham is altijd een veilige keuze, maar je zou ook voor bijvoorbeeld droge worst kunnen gaan, waarvan je dunne plakjes snijdt op de plank zelf.

Qua kaas zijn de mogelijkheden eindeloos. Wil je echt in de sferen blijven, bestel dan een kaas-letter (weer eens wat anders dan een chocoladeletter) of leg wat blokjes kaas zelf in een mooie S-vorm.

Afbeelding van dadels met spek voor de borrelplank
Bron: Culy.nl

Iets zoets

Iets hartigs gaat vooral goed samen met een subtiele tegenhanger, bijvoorbeeld in de vorm van deze gebakken dadels met spek en geitenkaas.

Andere opties: een kant-en-klaar ‘vijgenbrood‘ van gedroogde vijgen en noten, stukjes chocoladefudge met seasalt flakes óf zelfs crackertjes met Speculoospasta. Of wat dacht je van een goeie ouwe banketletter?

Iets zouts

Iets zoets gaat op z’n beurt weer goed samen met iets zouts. Dat kan heel simpel, bijvoorbeeld in de vorm van zoutjes of gezouten noten die je gewoon in de supermarkt haalt (of bij een goede kaas- en notenboer).

Liever iets originelers? Serveer eens zoute popcorn bij je borrelplank, of zelfs misopopcorn. Wedden dat dat enorm goed matcht met de rest?

geroosterde cashewnoten met sambal
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Iets krokants

Popcorn geeft natuurlijk al een lekkere bite, maar we willen de krokante toevoeging aan je borrelplank tóch ook nog even apart uitlichten. Want kruidkoek, kaas en droge worst zijn allemaal leuk en aardig, maar ze missen net dat krokantje waar we naar op zoek zijn.

Die vinden we wel in bijvoorbeeld geroosterde noten, die je zelf op smaak kunt brengen. Dat kan met kruiden als rozemarijn, maar we maakten eerder ook al geroosterde cashewnoten met sambal. Heb je meteen een beetje pit.

Iets fris

Een goede borrelplank voor Sinterklaasavond is niet compleet zonder een fris element. Traditioneel zijn dat vaak druiven, maar je kunt ook voor schijfjes appel gaan. Of – om in de sferen te blijven – stukjes sinaasappel? Dat past ook weer mooi bij bijvoorbeeld de kruidkoek.

Het is een beetje spelen met alle ingrediënten, maar één ding is zeker: een goede borrelplank bestaat vooral uit voldoende variatie. En hé, als jij je geroepen voelt om dé perfecte combinatie van tevoren nog even uit te testen, dan houden wij je natuurlijk niet tegen. Iemand moet het doen, toch?

> Meer inspiratie voor Het Heerlijk Avondje? Check al onze sinterklaas-recepten

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.