Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 20 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Hier is een idee: maak eens boozy thee (met een scheutje drank)

Willen alle theelovers hun hand opsteken? Kun jij ook zo genieten van dat heerlijk geurende kopje thee, dat je op exact de juiste temperatuur móét drinken en dat dan zo fijn rustgevend is. Ja? Dan moet je zeker ook eens een boozy thee maken, thee met een scheutje drank erin. Er gaat een nieuwe wereld voor je open! Culy inspireert je zeven maal.

Winterthee met kruidenbitter

Deze boozy thee is vast bekend onder de hardcore wintersportliefhebbers. Heb je net kilometers gefietst, geschaatst of gewandeld bij min 10 graden, dan kan je lichaam wel wat verwarmends gebruiken.

Een scheutje kruidenbitter zoals Jägermeister (jagerthee) of een Juttertje in je kopje thee is dan erg lekker. Je krijgt een instant warm gevoel en alle ledematen zijn direct ontdooid. Lekker even gloeien.

Hot Toddy

Ook als je niet hebt gesport mag je van een boozy thee genieten – dat wisten ze in Engeland al heel erg lang. De Hot Toddy is daar een perfect voorbeeld van en schijnt ook nog “te helpen” bij verkoudheid. Maar afgezien daarvan is het drankje ook bijzonder hartverwarmend. Thee met whiskey, honing, kruidnagel en citroensap, voel je de warmte al?

Warme thee-cocktails

De tijd is voorbij dat we thee alleen maar in de winter mogen spiken. Er is een nieuwe trend op komst waarbij ook warme thee een upgrade krijgt naar een cocktail. Een goede combinatie is zwarte thee of groene thee met rum of kamillethee met vodka. Je zou het misschien niet verwachten, maar groene thee met frambozenlikeur en wodka is bijvoorbeeld een heerlijke combi.

In zo’n thee-cocktail gaat vaak eerst een beetje likeur, vervolgens een kleine scheut sterke drank en dan nog iets van een fruitsoort of specerij. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Chai latte whiskey (of rum of Baileys)

Zijn die diepe geuren van een chai latte bij jou ook favoriet? Bij Culy op de redactie zeker wel: de geur van kaneel, kardemom, steranijs en vanille – zó heerlijk. Breng de chai latte op een ander niveau met een scheutje whiskey, rum, amaretto of Baileys. Een soort Irish coffee, maar dan met thee.

Culy Homemade: chai latte met spiced rum en slagroom (een warme cocktail!)

Koude thee cocktails

Ook ijsthee met een scheutje drank erin kan superlekker zijn. Maak ‘m dan lekker fris. Maak bijvoorbeeld een feestelijke grote kan met zelfgemaakte ice tea, heel veel ijsklontjes, citroen en munt erin en giet er een scheutje likeur bij voor een extra smaakdimensie. Denk maar eens aan een meloen- of aardbeienlikeur, lavendel, munt of citroenlikeur, the sky is the limit.

Zo maak je coldbrew ice tea (makkelijk én zacht van smaak)

Sangria met thee

Je kunt natuurlijk thee drinken in heel veel smaken en soorten, daarom is het verstandig om een alcoholische drank te kiezen die erbij past. Denk maar eens aan een lichte zomerse thee van citrusvruchten, laat ‘m ijskoud worden en meng deze met veel citrusfruit, witte bubbels en je hebt een perfecte Sangria voor op het dakterras, tuin of feestjes.

Tea infused cocktails

Deze tea infused cocktails zijn eigenlijk een stapje verder dan de boozy thee, maar beide zijn een verschrikkelijk goed idee. Waar je bij een boozy thee een scheutje alcohol in de thee doet, is een tea infused cocktail – zoals de naam al zegt – eerder een cocktail waarbij thee wordt toegevoegd als smaakmaker.

Food & Wine maakte zelfs een overzicht van 12 tea infused cocktails: bijna te veel inspiratie. Neem maar een kopje thee om bij te komen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.