Redactie
Redactie Inspiratie 9 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Van zwart tot roze: alles over peperkorrels

Of het nu gaat om een klassiek model of de top of the bill van Peugeot, bijna iedereen heeft wel een pepermolen op het aanrecht staan. Meestal gevuld met zwarte peperkorrels, maar wist je dat er nog veel meer soorten bestaan? 

Voordat we verdergaan eerst nog een handig feitje om te weten. Peperkorrels zijn namelijk niet alleen qua uiterlijk anders dan verse pepers, ze groeien ook aan verschillende planten (de peperplant versus de nachtschadefamilie).

Hierdoor wordt de scherpe smaak van de korrels niet veroorzaakt door de bekende capsaïcine, maar door piperine. 

Zwarte peper

Om tot de zwarte korreltjes te komen worden de onrijpe (groene) bessen van de peperplant geoogst en gedroogd. Hierdoor verandert de kleur en worden ze uiteindelijk zwart of bruin.

De zwarte peperkorrels zijn voor ons onmisbaar in de keuken. Onontbeerlijk over een bord carbonara of mooi stuk vlees, maar eigenlijk lekker over zo’n beetje alles.

alternatieven voor zwarte peper

Groene peper

Groene peper is dus net als zijn zwarte broertje onrijp geoogst, alleen niet gedroogd maar juist gepekeld of ingelegd. Hierdoor is de smaak een stuk milder (het vocht onttrekt een deel van de smaak) en de structuur zachter.

Gebruik groene peper door bijvoorbeeld een klassieke pepersaus, dressings of soepen.

Witte peper

Anders dan de bovenstaande soorten wordt witte peper wel rijp geoogst. Deze worden vervolgens geweekt in water, wat resulteert in gisting. Wanneer de bessen door het gisten openbarsten verschijnt de witte korrel.

Hoewel witte peper zijn velletje verliest, is de smaak een stuk aromatischer dan die van zwarte peper. Hierdoor is het perfect bij andere specerijen, of gewoon over een simpele pasta.

Witte peper

Roze peper

Tot slot misschien wel de mooiste variant: roze of rode peperkorrels. Stiekem is dit geen ‘echte’ peper, maar familie van de cashewnoot (let hierop bij allergieën!). Mede hierdoor is de smaak een stuk zoeter en milder dan die van de zwarte, maar nog steeds vol pit.

De bessen van de plant worden net als de witte peperkorrels rijp geoogst, waarna ze net als de zwarte peper worden gedroogd.

Wij zijn dol op roze peper vanwege zijn uiterlijk, maar natuurlijk ook de smaak. Gebruik deze over hartige gerechten als vlees en salades, maar ook door of over desserts en chocolade is het heerlijk.

alternatieven voor zwarte peper / roze peper

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.