Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 9 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over bifanas: het Portugese broodje warm vlees

Portugese delicatessen brengen ons direct een vakantiegevoel. Eén hap van een pastel de nata en we zijn vertrokken. Ook op gebied van hartige gerechten en broodjes kunnen de Portugezen er wat van. Heb je wel eens gehoord van bifanas? De Portugese vertaling op het broodje warm vlees.

Zo niet: wij vertellen je er nu meer over.

Wat is bifana?

Bifanas (bifana, enkelvoud) zijn de Portugese vertaling op het broodje warm vlees. Al moeten we zeggen: neem dat met een korreltje zout. Bij een bifana komt namelijk heel wat meer om de hoek kijken. Op een bifana zitten dunne plakjes varkensvlees, afkomstig van de varkenshaas. Dit marineert men in een mengsel van witte wijn, knoflook, kruiden en specerijen. Hierna worden de plakjes varkenshaas gebakken of gegrild tot ze mals en supersappig zijn.

Bifanas worden vaak geserveerd op een zacht broodje, type hamburgerbroodje. Traditioneel serveert men een bifana in Portugal met mosterd en hete pepers, maar uiteraard zijn de regels niet zo strikt en kun je die hete pepers weglaten als je ‘t niet aankan.

Hoe verschillen bifanas met het Nederlandse broodje warm vlees?

Kijk: we weten dat je sommige vergelijkingen beter niet kunt maken, maar ‘t is toch interessant om in te duiken. Want een bifana is kort door de bocht een broodje met warm vlees. Maar hoe ‘ie dan verschilt van ‘de onze?’ Dat begint al bij de vleessoort. Op een bifana zit varkensvlees, maar op een broodje warm vlees hoort van oorsprong gebraden rundvlees. Daarnaast wordt het varkensvlees gemarineerd in een mengsel van knoflook, kruiden en specerijen, terwijl het rundvlees niet wordt gemarineerd.

Dan de saus: daar beginnen de echte verschillen. Want omdat het rundvlees van de Nederlandse bifana niet wordt gemarineerd, doordrenken we ‘t vaak met saus. Satésaus, champignonsaus, mayonaise of ketchup, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Een bifana daarentegen wordt geserveerd met mosterd en hete pepers. Leg je de definities naast elkaar zou je zeggen “twee broodjes warm vlees,” maar ga je er dieper op in dan verschillen die twee toch nog best van elkaar.

Waar eet je de lekkerste bifanas?

Ga je deze zomer op vakantie naar Portugal? Heb jij even geluk! Bifanas liggen hier voor het oprapen. Je eet ze (bijna) overal, maar het lekkerste bij de kleine, traditionele Portugese eettentjes. Dit noem je een tasca. Bijvoorbeeld bij As Bifanas do Afonso in Lissabon of bij Sol e Sombra Bifana in Porto.

Geen vakantie naar Portugal op de planning, maar wel zin in een bifana? Ga dan op zoek naar een Portugese delicatessenzaak of restaurantje. Hier hebben ze vást en zeker een Portugees broodje warm vlees voor je!

Zin in andere Portugese maaltijden? We deelden eerder al een recept voor een bakkeljauwschotel met kikkererwten en uiteraard vind je ook een recept voor pasteis de nata op Culy. Ga je op vakantie naar Portugal en weet je niet wat je mee terug moet nemen in je koffer? Dit zijn de leukste culinaire souvenirs uit Portugal. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.