Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Recepten 4 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Bacalhau cozido com grão: Portugese bakkeljauwschotel met kikkererwten

Een nieuwe uitdaging: Vernice Telesford-Marques (30) daagt Culy-stagiaire Karlijn Mensink (23) uit om Bacalhau cozido com grão te maken: een Portugese bakkeljauwschotel naar het recept van Vernice haar oma. Het recept én wat Karlijn ervan heeft gebrouwen, vind je hieronder.

Voorbereiding

Bakkeljauw koop je bij de toko, op de markt en bij sommige supermarkten. Om de zoute vis optimaal te laten smaken, is het verstandig om de moot een dag in water te laten weken en het water af en toe te verversen. Zo weekt de zoutkorst los, zodat de zoute smaak minder overheersend is. Wel zo lekker om de vis écht te proeven! Ook de kikkererwten leg je zo’n 6-8 uur van tevoren in water.

Zo maak je het

Tijd om de bakkeljauwschotel te maken: leg de van het zout losgeweekte moot in een steelpan en top af met koud water, tot de vis onderstaat. Breng het water aan de kook en laat de vis in 20 minuten gaar worden. Na het koken haal je de vis uit het water.

De eieren horen voor dit recept hardgekookt te zijn. Kook ze daarom 8-10 minuten, laat ze schrikken, pel ze en laat ze vervolgens afkoelen. Schil dan de aardappelen en kook deze gaar.

Warm de geweekte kikkererwten op in een pan met een scheut olijfolie. Snijd de bloemkool in kleine roosjes en kook deze beetgaar in voldoende water.

Dan is het tijd om te ‘dressen’ (lees: het bord mooi opmaken). Leg de aardappelen, kikkererwten en bloemkool op een bord, leg de bakkeljauw hier bovenop en besprenkel het geheel met olijfolie, azijn en peper en zout naar smaak. Vergeet de eieren niet en maak af met de verse koriander en wat fijngesneden ui.

Aan de slag!

Karlijn: “Eerder hoorde ik al van vrienden dat je je huisgenoot (die niet van vis houdt) niet per se een plezier doet met het in huis halen van bakkeljauw. Ik begrijp nu waarom. Ik heb nog nooit bakkeljauw gegeten, maar de geur is ehm… vrij vissig. Gelukkig houd ik van alles dat met kikkererwten te maken heeft, dus deze van Valle del Sole zullen vast ook in de smaak vallen. De uitdaging om deze bakkeljauwschotel te maken, ga ik met veel plezier aan!

Bakkeljauwschotel

De kikkererwten en de bakkeljauw heb ik volgens aanwijzing laten weken. Als eerste stap gaar ik de vis in water. Tussentijds schil ik de aardappelen, spoel ik ze af en verdeel ik ze in gelijke stukken. Ook deze laat ik in water garen. De eieren kook ik, de bloemkool staat op en de kikkererwten maak ik warm in een pan met wat olijfolie.

Bacalhau
De pannen op het vuur

Alle ingrediënten zijn gaar en het is de hoogste tijd om een mooi bord op te maken. De vis besluit ik in kleinere stukjes te serveren. De huid is super gemakkelijk te verwijderen na het koken. Tussendoor proef ik vast een stukje, voor de allereerste keer ooit. Mmm, nog licht zoutig maar precies goed!

Ik snijd nog wat rode ui fijn en pluk wat blaadjes koriander van de steel. Ik leg de bloemkoolroosjes en aardappelen in het midden van het bord. Daarop serveer ik de bakkeljauw en rondom verdeel ik de kikkererwten. Ik sprenkel olijfolie en azijn rondom en over het bord.

Finishing touch: de eieren leg ik netjes bij het gerecht, ik garneer met koriander en rode ui en draai er wat peper overheen. Ik besluit vooral zuinig te doen met het zout, omdat ik denk dat de vis al zout genoeg is van zichzelf.

Bakkeljauwschotel

Tijd om de bakkeljauwschotel te proeven! Oeeeh, meerdere smaken richten zich tot mijn smaakpapillen. Het ziltige van de bakkeljauw combineert uitermate goed met het frisse accent van mijn Provençaalse azijn. De kikkererwten geven een aangename bite mee en de bloemkool maakt dit feestmaal af – én lekker gezond. Ik denk dat ik mijn huisgenoot maar ga laten wennen aan de geur van bakkeljauw, want dit is een fantastische ontdekking!

Aan Vernice: Obrigado!”

Benieuwd naar het verhaal achter het recept? Dat lees je via deze link!

In samenwerking met Valle del Sole

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.