Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 24 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

De beste kooktips van Nigella Lawson op een rijtje

Ze schreef verschillende kookboeken, presenteerde tal van lekkermakende tv-programma’s, maar is vooral onze girl crush als ‘t om vrouwelijke chefs gaat. We hebben het natúúrlijk over Nigella Lawson, de Britse chef die zelfs een bruine boterham nog sexy kan presenteren. Uiteraard heeft zij heel wat goede keukenraad. Wij verzamelden de beste kooktips van Nigella Lawson voor je.

Geloof ons: die ga je vaak gebruiken.

Zorg voor jezelf

We beginnen direct met de belangrijkste kook- en levensstijltip van Nigella Lawson en die klinkt ogenschijnlijk simpel: kook voor jezelf. Toch schiet ‘t er – zeker als je alleen bent – vaak bij in, iets waar ook wij onszelf wel ‘ns schuldig aan maken. Nigella Lawson leerde ons in haar kookboek Hoe te eten (uit 1998 alweer) dat koken de ultieme manier van zorgen voor jezelf is.

Want hoe enig het ook is om te koken voor grote groepen, voor jezelf koken blijft vaak bij afhalen of supersimpele gerechten onder het mom “ik ben toch maar alleen.” Maak daar verleden tijd van, zegt Nigella!

Gebruik ook eens een schaar

Geen held met messen? Dan kun je natuurlijk investeren in een halvemaanmes om je kruiden te lijf te gaan. Maar zo’n mes is én niet praktisch in je bestekla én vrij overbodig. Zeker als je bedenkt dat je met de doodgewone keukenschaar óók erg makkelijk kruiden kunt knippen.

Ook je pizza krijg je veel makkelijker in stukken met een schaar. Knip je slierten spaghetti in stukken om er vermicelli van te maken. En wat dacht je van bosui of bleekselderij? De schaar is je nieuwe beste vriend.

Geloof in gemak

Daarop volgend nog zo’n knaller van een kooktip van Nigella: geloof in gemak. Dat wil zeggen dat je niet altijd een uitgebreid shared dining concept op tafel hoeft te toveren. En dat je geen extravagante maaltijden hoeft te bereiden als je vrienden komen eten.

Zolang je achter het bereide gerecht staat, is dat genoeg. Want hoe lekker is een kippendij op tuinerwten uit een gietijzeren pan met tal van lekkere groentes en kruiden rondom? Inderdaad: supermakkelijk, maar vooral superlekker! En daar gaat ‘t om.

Bewaar het water waar je aardappelen in kookt

Kijk, dat je pastawater moet bewaren is inmiddels (hopelijk) voor iedereen duidelijk. Maar het water waar je de aardappelen in kookt, bewaren? Dat was voor ons ook nieuw. Daarom mocht ‘ie niet ontbreken in het rijtje met beste kooktips van Nigella Lawson.

Met het water van je gekookte aardappelen maak je namelijk in een vloek en een zucht een overheerlijke soep. Voeg ‘t samen met bijvoorbeeld tuinerwten uit de vriezer, venkel en wat dille en laat daarna de staafmixer zijn werk doen. Je hebt nog nooit zo’n romige vellutata gehad. Niet direct zin in soep? Het water is 5 dagen bewaarbaar in de koelkast; ideaal voor een snelle soeplunch.

Zorg dat je altijd orzo in je voorraadkast hebt

De favoriete pastasoort van Nigella Lawson? Dat is orzo tot onze verbazing. Althans, ergens begrijpen we ‘t ook wel. Je maakt er makkelijke nep-risotto’s mee, gebruikt de pastasoort voor een pastasalade of juist voor een salade met pasta.

Maar vooral voor de pastina (je weet wel: de Italiaanse penicilline) is de orzo een topper. Dat is dan ook precies waarom Nigella ons adviseert om altijd orzo in de voorraadkast te hebben liggen.

Bewaar eieren op hun zijkant

Ben je fan van gevulde eieren of een gekookt eitje door de sla, maar heb je er een hekel aan wanneer de eidooier niet perfect in ‘t midden zit? Snappen we. En wat blijkt, je kunt er heel gemakkelijk voor zorgen dat dat elke keer wél zo is. Dit doe je door de eieren op hun kant te bewaren in plaats van staand in de eierdoos. Zo simpel kan het zijn.

De vriezer is je beste vriend

Nigella Lawson staat bekend om haar simpele doch weelderige recepten. Maar dat niet alleen: ze staat ook bekend als de chef die niks weggooit. Alles dat over is, belandt bij Nigella in de vriezer. Restjes wijn of olie gaan in een ijsblokjesvorm, botten van vlees gaan in ‘n diepvrieszakje voor bouillon en korsten van harde kazen worden bewaard voor de pastasauzen. Neem er een voorbeeld aan, zouden we zeggen.

Meer kooktips?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.