Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 24 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De symbolen op je oven: dit is wat ze precies betekenen

Met een heerlijke schaal vol gekruide groente en aardappels sta je voor de oven. Klaar om te grillen! Maar als je niet dagelijks in de keuken staat, kan het nog wel ‘s gissen zijn welk ovensymbool waarvoor staat. Geen idee wat alle symbolen op je oven precies betekenen? Wij hebben alle ovensymbolen – inclusief de juiste uitleg – voor je op een rij gezet.

En als je al die symbolen dan in je geheugen hebt gegrift, kun je aan de slag met het maken van heerlijke ovengerechten. Probeer ‘s deze bloemkool uit de oven van Jamie Oliver of ga voor nacho’s uit de oven met kaas en gehakt.

Heteluchtoven

oven symbool heteluchtoven

Zie je het symbool op de oven met deze ventilator? Mooi, dan weet je dat je te maken hebt met een heteluchtoven. Een heteluchtoven houdt in dat de warmte in de oven gelijkmatig wordt verdeeld door de ventilator.

Onderwarmte

oven symbool onderwarmte

Het meest simpele symbool op de oven: onderwarmte. De perfecte ovenstand als je iets au bain-marie wilt bereiden of om een gerecht aan de onderkant bij te bruinen.

Onder- en bovenwarmte

oven symbool voor onder- en bovenwarmte

Dit is de ovenstand voor alle bakkers onder ons. Door onder- en bovenwarmte te gebruiken komt er van twee kanten hitte op het gerecht. Perfect voor het rijzen van deeg bijvoorbeeld, maar ook voor het bakken van ovenschotels of vlees is dit jouw stand.

Grillstand

oven symbool voor grillstand

Het ovensymbool met de tandjes aan de bovenkant staat voor de grillstand. Deze stand gebruik je bij het gratineren van een gerecht, of om ingrediënten onder hoge hitte te garen. Let wel op dat je eten niet verbrandt!

Geventileerde grill

oven symbool voor geventileerde grill

Een variant op de normale grillstand: de geventileerde grill. Hiermee zorg je ervoor dat de warme lucht goed wordt verspreid door de oven, terwijl de bovenkant gratineert. Gerechten worden zo makkelijker gaar.

Magnetronstand

oven symbool voor magnetronstand

Een belangrijk ovensymbool om te onthouden: deze golfjes symboliseren geen oven, maar staan voor de magnetronstand. Goed om te weten voordat je die taart in de oven zet en vrolijk op de magnetronstand probeert af te bakken…

Pizzastand

oven symbool voor pizzastand

Deze stand is speciaal voor iedereen die gek is op pizza. Een combinatie tussen onderwarmte en de heteluchtoven zorgt ervoor dat jouw pizza perfect wordt afgebakken en een knapperige korst krijgt.

Ontdooien

oven symbool voor ontdooien

Wist je dat je in de oven ook prima je gerechten kunt ontdooien? Zo kun je gemakkelijk je brood uit de vriezer laten ontdooien. Easy as that.

Stomen

oven symbool voor stomen

De drie wolkjes op de oven staan symbool voor de stoomstand. Ideaal voor het stomen van bijvoorbeeld groenten, aardappelen en vis, maar je kunt er ook rijst mee bereiden. Door gerechten te stomen, blijven voedingsstoffen beter bewaard.

Onze favoriete ovenpasta’s (knapperig en met héél veel kaas)

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.