Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie Bijgewerkt: gisteren
Leestijd: 5 minuten

Kerstcadeaustress? Met deze 5 kookboeken van buitenlandse sterren maak je elke thuischef blij

Wat worden we er weer hebberig van: kookboeken zijn toch áltijd geweldige cadeaus? En met kerst in het verschiet lichten we dit keer de leukste boeken van buitenlandse schrijvers uit. Want hoewel we in Nederland gezegend zijn met heel wat talent, komen buitenlandse schrijvers vaak weer met een fris, ander perspectief dan we gewend zijn.

Sommige boeken op de lijst zijn inmiddels in het Nederlands vertaald, voor andere exemplaren moet je even je beste Engels bovenhalen.

De leukste kookboeken voor onder de kerstboom

1. Agak Agak – Shu Han Lee

Met Agak Agak neemt Shu Han Lee je mee op een culinaire reis door Maleisië, Singapore en de rest van Zuidoost-Azië. Sowieso een interessante regio en eentje die wat ons betreft nog meer aandacht zou mogen krijgen.

De titel betekent letterlijk ‘beetje dit, beetje dat’ en dat vat het boek goed samen. Lee kookt op gevoel, zonder al te strikte recepten, en moedigt je aan hetzelfde te doen. Het resultaat? Een boek vol toegankelijke maar verrassende gerechten die je meteen in je repertoire wil.

Perfect voor iedereen die houdt van Aziatische smaken, maar niet te streng wil zijn met grammen en minuten. Wat je dan zoal kunt verwachten? Van Hainanese Chicken Rice tot BBQ kipsaté met tamarinde-pindasaus en kaya toast met zachtgekookte eieren of Pandan Swiss Roll: de gerechten in Agak Agak zijn allemaal heerlijk.

>Agak Agak van Shu Han Lee (Carrera Culinair) is online te koop voor €32,50

Agak Agak
bol.com

2. Caribe – Keshia Sakarah

Dol op de smaken van de Caraïben? Met Caribe doet Keshia Sakarah alle eer aan de rijke eetcultuur van de regio. Van Jamaicaanse curry’s tot Trinidadse roti’s: dit boek is zó smaakvol en kleurrijk dat je meteen naar een zonnig strand getransporteerd wordt.

Sakarah deelt hier bovendien niet alleen recepten, maar ook verhalen over de geschiedenis en cultuur. Daarmee nodigt ze iedereen uit om thuis diezelfde levendigheid op je bord te toveren.

En met haar recepten voor zaken als visbeignets, Guyanese Pepperpot of Caribische curry met geroosterde rijst is die missie meer dan geslaagd. Goed om te weten: Caribe werd als één van de beste kookboeken van 2025 opgenomen in de selectie van The Economist (net als onze eigen Vanja van der Leeden trouwens!).

>Caribe van Keshia Sakarah (Hardie Grant Books) is online te koop voor €35,69

Caribe
bol.com

3. Something from Nothing – Alison Roman

Er zijn van die mensen die we blindelings vertrouwen en Alison Roman behoort tot die categorie. Al jaren liggen we aan haar voeten dankzij haar creatieve no nonsense stijl van koken (en gewoon van zíjn) en inmiddels zijn een groot deel van haar recepten ingemetseld in ons repertoire.

Je begrijpt dat Alisons nieuwste kookboek op enthousiasme van de Culy-redactie kon rekenen. Something from Nothing (voorlopig enkel in het Engels beschikbaar) breekt een lans voor een goed gevulde voorraadkast en voor spitsvondig omspringen wat voor handen is.

Laat het maar aan Alison over om te bewijzen dat dat lekkers oplevert: hallo venkelbolognaise, artisjokdip of ‘crushed olive chicken‘.

>Something from Nothing van Alison Roman (Clarkson Potter) is online te koop voor €27,51

Something from Nothing
bol.com

4. FUSÃO – Ixta Belfrage

We hebben het al dertig keer geroepen en we blijven het doen: FUSÃO is een gouden boek dat een plaats op ieder keukenkastje verdient. Van alle receptontwikkelaars springt Ixta Belfrage er wat ons betreft tussen uit met smaakcombinaties die niet alleen hartstikke vernieuwend zijn, maar ook nog eens altijd kloppen.

Zoete-aardappelgnocchi met gekruide aubergineragout uit FUSÃO van Ixta Belfrage

De Braziliaanse keuken mag hier dan wel de leidraad zijn, Ixta springt daar losjes mee om ten voordele van haar eigen persoonlijke twists. Dit boek is voor iedereen die houdt van citrus en pit, van verrassend en eigenzinnig en van umami, umami, umami.

>FUSÃO van Ixta Belfrage (Fontaine Uitgevers) is online te koop voor €29,99

FUSÃO
FUSÃO

5. Make it Japanese – Rie McClenny

Nu de halve wereld plots naar Japan afreist, maakt dat we niet anders kunnen dan Make it Japanese nog even te tippen. De Japanse keuken mag dan ietwat intimiderend lijken, laat het maar aan Rie McClenny over dat het ook simpel kan.

Ze breekt er namelijk juist een lans voor om Japanse gerechten thuis te maken in westerse landen, door te focussen op eenvoudige technieken en ingrediënten die steeds makkelijker te vinden zijn.

Van perfecte ramen tot flinterdunne tempura: de recepten zijn helder uitgelegd en de foto’s bieden handvaten. Naast haar respect voor en kennis van tradities, deinst ze bovendien niet terug voor eigen twists. Ideaal voor wie – net als de hele Culy-redactie – verliefd is op Japans eten en dat het liefst ook gewoon thuis wil laten zegevieren.

Zeker proberen? De sobanoedelsalade met tahinidressing, de onigiri met tonijnmayo, de tonkatsu en de Nikujaga (Japanse runderstoofpot met aardappelen). Eén van de beste kookboeken van 2025.

>Make it Japanese van Rie McClenny (Clarkson Potter) is online te koop voor €31,08

Make it Japanese
bol.com

Extra tip: Cuisine Carine Holyday Journal

Als we één kleine uitzondering mogen maken op bovengenoemde buitenlanders, dan wijzen we je er graag op dat Karin Gaasterland (van Cuisine Carine), dit jaar haar eigen Holyday Journal heeft uitgebracht. Het boek bevat naast recepten ook foto’s en verhalen en íets in ons zegt dat het weer fantastisch is.

>Het Holyday Journal van Cuisine Carine is te koop in haar pop-up op de Amsterdamse Lindengracht of te bestellen door haar een privébericht te sturen (zie onderstaande post).

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. Buikspek uit de airfryer: zo krijg je de ultieme knetterknapperige korst
  2. Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
  3. Chefs zweren bij mosterdkaviaar: in 45 minuten maak je zelf ‘kaviaar’ dat al je gerechten luxe maakt
  4. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  5. Bloemkoolschotel met gehakt is nooit meer saai met deze kruiden

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.