Redactie
Redactie Inspiratie 13 jul 2014
Leestijd: 2 minuten

Koken met bergamot: met de vrucht én het kruid

Bergamot ken je misschien uit je favoriete parfum. Maar je kunt er ook heel goed mee koken!

Belangrijk om te weten is dat bergamot naar twee dingen kan verwijzen: de citrusvrucht, waarvan vaak de olie uit de schil wordt gehaald, of naar bergamotkruid, afkomstig van de bergamotplant. Twee echt verschillende dingen.

Wat kun je maken met de vrucht?

De bergamotvrucht lijkt een beetje op een citroen, dus in principe kun je veel hetzelfde ermee doen als met een citroen. Olie uit deze vrucht zit bijvoorbeeld in de beroemde earl grey melange. Hij is niet heel makkelijk te vinden in Nederland; helaas ligt -ie niet standaard in de bakken van de supermarkt. Je kunt het soms wel bij je groenteboer bestellen.

Bron: Flickr

Een vrucht weten te bemachtigen? Dan hebben we een paar lekkere ideeën voor je.

Bergamot curd
Net als dat je lemon curd maakt van citroenen, kun je deze ook maken van de bergamotvrucht! Superfris en anders.

Limonade
Heerlijk voor in de zomer en lekker fris: limonade van bergamot! Op ztrdg.nl vonden we een heerlijk recept.

Zoetigheden
Je kunt ook heerlijke zoete lekkernijen als taarten, cakes, cupcakes, koekjes en macarons maken met de bergamotvrucht. Gebruik hem hierbij net als een citroen. Een heerlijk recept voor een bergamot cake vind je op citronetvanille.com

Marmelade
Maak marmelade van de bergamotvrucht. Een lekker zuurtje op je brood, je croissant of je pannenkoek. Op Madamconfituur.nl staat een heerlijk recept dat niet te moeilijk is.

Bron: Flickr

Wat kun je maken met het bergamot-kruid?

Ook met het kruid kun je lekker aan de slag in de keuken. Het geeft je gerechten een heerlijk fris aroma en de bloemen van de plant zijn tevens prachtig als garnering.

Thee
Van bergamotkruid wordt vaak thee gemaakt. Erg gezond, en goed thuis te maken met een theezeefje.

Dressing met bergamot
Het is heel lekker om bergamot door je vinaigrette te doen voor een frisse en kruidige smaak. Maak de klassieke vinaigrette en voeg daar een eetlepel fijngehakte verse bergamotblaadjes aan toe.

Bergamotsaus
Saus met blaadjes van de bergamotplant erdoorheen is heerlijk. De saus smaakt kruidig en is dan ook een goede combinatie met vlees of vis. In Trouw vonden we een goed recept van varkenshaas met bergamotsaus.

En meer…
Maar je kunt nog meer met dit lekkere kruid: versnipper het boven je salade voor een frisse smaak, of je kunt de bloemen van de plant gebruiken als garnering van gerechten of drankjes. En ook de gedroogde blaadjes van de plant kun je verwerken in de jam die je met de vrucht maakt. Smullen!

Bron: Flickr

De beste start van je weekend 🥐

Iedere zaterdag het laatste culinaire nieuws, restaurant-tips en bijzondere ontdekkingen in je mailbox met Culy weekend!

Reageer op artikel:
Koken met bergamot: met de vrucht én het kruid
Sluiten