Redactie
Redactie Inspiratie 13 jan 2023
Leestijd: 4 minuten

Koken met bergamot: met de vrucht én het kruid

Mocht je fan zijn van Earl Grey thee, dan ken je de bergamot vast. Althans: de fris zurige smaak van het kruid. Maar bergamot is ook een citrusvrucht. Hoe ‘t ook zei, de laatste tijd zien we beide her en der opduiken. We constateren dan ook: de bergamot is hot. Maar wat zijn deze vrucht en plant nu en wat kun je ermee?

Bergamot kruid versus de bergamot vrucht

Je kent bergamot misschien uit je favoriete parfum of uit de thee die je elke ochtend drinkt. Maar je kunt er ook goed mee koken. Belangrijk om te weten is dat de bergamot naar twee dingen kan verwijzen: de citrusvrucht of het kruid.

De bergamot citrusvrucht is een kruising tussen de zure sinaasappel en de limoen, afkomstig uit gigantisch hoge bomen. Of het gaat om een ooit natuurlijk gebeurde kruising of iets wat in scène is gezet, weet men niet. Wat wel bewezen is, is dat de olie uit de schil van de bergamot heerlijk van smaak is en een populaire smaak- en geurmaker.

Het kruid bestaat uit de prachtige roodroze blaadjes van de bergamotplant. De smaak van bergamotkruid doet denken aan een combi van oregano en munt. Omdat de smaak, maar vooral de geur van het blad van de plant doet denken aan de smaak en geur van dé bergamot, is de plant naar de vrucht vernoemd. Een ‘kip of ei’ verhaal dus!

Bergamot citrus
Bron: Unsplash

Bergamot gebruiken 

De bergamotvrucht lijkt qua uiterlijk op een citroen. Je kunt er dan ook hetzelfde mee doen als met de citroen: pers ‘m, gebruik de zest van de schil of konfijt schijfjes bergamot voor een smaaksensatie op taarten en cakes.

De olie uit de schil van de bergamot vind je in de beroemde earl grey thee. En omdat de vrucht in Nederland (nog) niet gemakkelijk te vinden is, is het zoeken naar alternatieven. Mocht je iets bergamot smaak willen geven, kun je daarom ook goed earl grey thee tot poeder malen en dat ergens in gebruiken. Of je groenteboer lief aankijken!

Koken met bergamot

Heb je een verse bergamot weten te bemachtigen? Dan hebben we een paar lekkere ideeën voor je!

Bergamot curd

Net als dat je lemon curd maakt van citroenen, kun je deze ook maken van de bergamotvrucht! Superfris en net even iets kruidiger dan de gewone lemon curd. Dit maakt ‘m een heerlijke smaakmaker in bijzondere desserts zoals we onlangs ook zagen bij restaurant Florentin in Groningen. Maar ook bij iets hartigs als ceviche doet de bergamot curd het erg goed.

Zoetigheden

Je kunt ook heerlijke zoete lekkernijen als taarten, cakes, cupcakes, koekjes en macarons maken met de bergamotvrucht. Gebruik hem hierbij net als een citroen. Een heerlijk recept voor een bergamot cake vind je op citronetvanille.com

Marmelade

Maak marmelade van de bergamotvrucht. Een lekker zuurtje op je brood, je croissant of je pannenkoek. Op Madamconfituur.nl vonden we een heerlijk recept dat niet te moeilijk te maken is.

Gekonfijte bergamot

Onlangs kwamen we een idee tegen om super makkelijk sinaasappelschijfjes te konfijten om ze daarna stuk voor stuk op te snoepen of te gebruiken op taarten of cakes. Nu we weten dat de bergamot van de sinaasappel stamt, gaan we dit ook zeker eens met de bergamotvrucht proberen.

Koken met het bergamot kruid

Ook met het bergamot kruid kun je lekker aan de slag in de keuken. Het geeft je gerechten een heerlijk fris aroma en de bloemen van de plant zijn tevens prachtig als garnering.

Thee

Van bergamotkruid wordt vaak thee gemaakt. Verwar dit niet met de earl grey thee. De smaak is iets kruidiger, maar de thee is erg gezond en goed thuis te maken met een theezeefje.

Vinaitgrette met bergamot

Het is heel lekker om bergamot door je vinaigrette te doen voor een frisse en kruidige smaak. Maak de klassieke vinaigrette en voeg daar een eetlepel fijngehakte verse bergamotblaadjes aan toe.

Bergamot beurre blanc

Saus met blaadjes van de bergamotplant erdoorheen is heerlijk. De saus smaakt kruidig en is dan ook een goede combinatie met vlees of vis. We stuitten bij de research naar de bergamot op bovenstaande bergamot beurre blanc en dat lijkt ons een fantastisch idee. Maak in dit geval een basis beurre blanc en roer er fijngesneden bergamot kruid doorheen. Wil je ‘t helemaal bont maken, dan kun je ook nog wat olie uit de schil van de vrucht toevoegen!

En meer…

Maar je kunt nog meer met dit lekkere kruid: versnipper het boven je salade voor een frisse smaak, of je kunt de bloemen van de plant gebruiken als garnering van gerechten of drankjes. En ook de gedroogde blaadjes van de plant kun je verwerken in de jam die je met de vrucht maakt. Smullen!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.