Culy
Culy Drinken 21 april 2014

De bekendste theesoorten uitgelegd: van Ceylon tot Earl Grey

Er zijn natuurlijk ontelbaar soorten thee, maar er zijn een paar ‘standaard’ melanges die veel worden gedronken. Veel van deze theemelanges staan prominent in de supermarkt en bij menig Nederlander in het keukenkastje. Maar wat zit er nu precies in deze bekende melanges? Culy legt het uit.

Engelse melange/English breakfast

Engelse melange is één van de populairste soorten ter wereld. Deze melange komt niet uit Engeland; hij wordt alleen zo genoemd omdat de Britten deze thee graag drinken tijdens hun afternoon tea. Dit mengsel bestaat uit verschillende theesoorten: Assam (een zwarte thee uit India), Ceylon (zwarte thee met citrus uit Sri Lanka) en zwarte thee uit Kenia. In de wat duurdere varianten wordt ook soms zwarte Keemun-thee uit China verwerkt.

English breakfast is een volle, rijke thee die – hoe Brits – goed samen gaat met melk en suiker.

Thee english breakfast
Bron: Wikimedia

Rooibos

Rooibosthee komt van een plant in de omgeving van de Cederberg in Zuid-Afrika. De naam “rooibos” komt uit het Zuid-Afrikaans en betekent “rood bos”. Deze thee zou ontspannend werken en goed zijn voor het slapen gaan. Goede rooibos bestaat uit pure blaadjes van de rooibosplant. Rooibosthee bevat geen cafeïne (theïne) en krijgt mede daardoor nooit een bittere smaak.

thee rooibos
Bron: Wikimedia

Earl Grey

Earl Grey is een mix van Indiase zwarte theesoorten als Darjeeling, Assam, Nilgiri en Ceylonthee. Dit wordt gemengd met olie uit de bergamotplant waardoor het een citrus-achtige ondertoon heeft. Deze ‘smaak’ is vernoemd naar Charles Grey, hij was een Britse premier aan het begin van de negentiende eeuw. Ook Earl Grey is een zeer populaire thee en wordt vaak gedronken tijdens het ontbijt.

Probeer ook eens de variant met lavendel erdoor (deze soort wordt ook wel Lady Grey genoemd): geeft direct een boost voor in de ochtend!

thee earl grey
Bron: Wikimedia

Ceylon

Ceylon-thee komt uit Sri Lanka, wat ook de vroegere naam is van het land. Ook deze thee is geen melange, maar afkomstig van dezelfde plant uit verschillende streken. Eigenlijk betekent Ceylon dus gewoon ‘thee uit Sri Lanka’. Een zwarte thee met een vleugje citrus, wat zorgt voor een frisse smaak. Al sinds 1872 is Ceylon-thee een van de belangrijkste exportproducten van Sri Lanka.

thee ceylon
Bron: Flickr

Sterrenmunt

Deze thee is een bekende melange, en is samengesteld uit anijs, venkel, zoethout en pepermunt. Dit is dan ook het ultieme voorbeeld van een kruidenmelange. Ook sterrenmunt bevat geen cafeïne en is ideaal om te drinken voordat je gaat slapen of als je ziek bent.

thee sterrenmunt1

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
De bekendste theesoorten uitgelegd: van Ceylon tot Earl Grey
Sluiten