Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 11 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: gefrituurde bakbanaan (fried plantain) voor bij Afrikaanse en Caribische gerechten

Een recept waar je Culy’s Ogechi wakker voor kunt maken? Dat is gefrituurde bakbanaan, ook wel bekend als fried plantain. Rijpe, zoete bakbanaan met een krokant en gekarameliseerde buitenkant en zacht vanbinnen. Het ultieme bijgerecht in Afrikaanse, maar ook Caribische keukens!

We praten je bij over de basics.

Wat is plantain?

Als we het hebben over gefrituurde bakbanaan of plantain, is het belangrijk om te weten wat het verschil is tussen de bakbanaan en de banaan. Beide komen uit dezelfde familie, maar er zit wel degelijk verschil in.

Bakbanaan is een stuk groter dan een gewone banaan, en ze hebben een dikkere schil. Dit maakt de plantain ook een stuk moeilijker om te pellen. Doe dit daarom ook altijd met een mes. Ook in de smaak zit verschil. Plantain eet je niet altijd zoet, maar zodra je ‘m laat rijpen, wordt de vrucht zoeter en zoeter. Dat betekent niet dat je niet met de vrucht kunt koken als ‘ie niet rijp is. Sterker nog, zelfs als de vrucht onrijp is kun je er lekkere gerechten mee maken. Zo heb je in de Nigeriaanse keuken plantain porridige, een stoofgerecht van groene bakbanaan met lamsvlees.

Fried plantain / gefrituurde bakbanaan
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zelf bakbanaan frituren (fried plantain)

  1. Snijd de bakbanaan open en verwijder de schil. Neem vervolgens een groot mes en snijd de plantain in dikke schuine plakken.
  2. Verwarm ondertussen de olie tot 190 graden in een (frituur)pan en zet een bord met keukenpapier klaar, zodat de plantain daarop kan uitlekken.
  3. Voeg in delen de vrucht toe aan de olie en bak ongeveer 1 minuut per zijde. Voeg niet te veel toe aan de olie, zodat de plakjes niet aan elkaar blijven plakken.
  4. Laat de bakbanaan uitlekken op keukenpapier en bestrooi eventueel met zout voor extra smaak.
Fried plantain / gefrituurde bakbanaan
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Nog meer recepten uit de Nigeriaanse keuken:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.