Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 8 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

Jord Althuizen over zijn nieuwe boek BBQ Feast on Fire: “Het leven is een feestje!”

Pitmaster Jord Althuizen (van Smokey Goodness) heeft een nieuw boek uit! BBQ Feast on Fire is een feestelijk kookboek dat een sprankje positivisme brengt in duistere tijden. Culy sprak Jord over zijn nieuwe boek.

Ook voor pitmaster Jord Althuizen is 2020 een bijzonder jaar. Waar hij normaal gesproken stad en land afreist om op festivals te staan, was dat in 2020 wel even anders. De vrijgekomen tijd gebruikte hij slim om aan een nieuw boek te werken: BBQ Feast on Fire.

Met dit boek hoopt hij zo veel mogelijk mensen te inspireren om lol te maken en intimiteit op te zoeken bij elkaar – óók in duistere tijden.

Jord Althuizen over BBQ Feast on Fire

Hoe beschrijf jij het boek in een notendop?

Jord: “In één woord? Als een feestje! Het centrale thema van het boek is dat het leven een feestje is dat we dat moeten vieren met lekker eten. Daarom hebben we voor ieder moment van een feestelijke gelegenheid iets leuks bedacht.

We beginnen met de brunch (ja, het ontbijt slaan we even over omdat je anders om 03:00 uur ‘s ochtends de barbecue al moet aansteken), gaan over naar de borrel bites (want zeker in Nederland blijven we graag vasthangen aan de blokjes kaas met mosterd en de zak Wokkels, dus daar hebben we nog wel wat inspiratie te bieden) en gaan door naar een paar feestelijke menu’s om te dineren.

Die laatste zijn per thema ingestoken. Zo hebben we een Amerikaans, Italiaans en een vega menu. Tot slot hebben we ook nog een paar mooie showpieces om mee te pronken op een buffet.”

Jord: “In Nederland blijven we graag vasthouden aan de kaasblokjes en de zak Wokkels, dus op het vlak van borrel bites valt nog wel wat inspiratie te bieden.”

Merk je zelf dat er meer gebarbecued wordt sinds corona?

Absoluut! Dat zien we aan de webshopartikelen, zoals het boek Burgers & BBQ Bites – dat als een tierelier liep – die een vlucht nemen, maar ook aan de workshops – die helaas momenteel stilliggen. Ook alle partners om me heen, zoals leveranciers, geven aan dat het booming is.

Waarom ís het zo’n ideale quarantainehobby?

Jord: “Je zag in de laatste jaren al wel dat mensen in de weekenden meer aan het slow cooken sloegen, maar door de quarantaine is er nog veel meer tijd vrijgekomen. Barbecuen is daarnaast ideaal als je thuiswerkt.

Je kan immers makkelijk om 15:00 uur de barbecue aansteken en er alvast een paar spareribs opgooien, zodat je ‘s avonds gewoon een lekker maaltje hebt. Barbecuing while you work!

Jord: “Thuiswerken laat toe om om 15:00 uur alvast de barbecue aan te steken zodat je ‘s avonds een lekker maaltje hebt. Barbecuing while you work!”

Daarnaast is het natuurlijk ook een beetje positiviteit in pessimistische tijden. Want eten biedt altijd troost, en wij blinken uit in comfort food!”

Hoe heeft corona een invloed gehad op jouw business?

Jord: “2020 is het jaar van mijn 10-jarige jubileum als ondernemer en het is niet echt wat ik er van verwacht had. Normaalgesproken struinen we stad en land af om met Smokey Business catering op festivals te staan, maar dat is na februari helemaal naar nul herleid. Ook de Black Smoke restaurants in Antwerpen, Rotterdam en de Foodhallen zijn geplaagd door alle restricties en sluitingen.

Ik ben lange tijd echt kwaad geweest omdat ik het niet eens was met de aanpak van de regering, maar ik heb me er uiteindelijk bij neergelegd. Nu focus ik me op projecten die wél nog mogelijk zijn, om het tij een beetje te keren.”

Hoe ziet voor jou een ultiem kerstmenu eruit?

Jord: “Dat moet het Fancy Fire menu uit BBQ Feast on Fire zijn. Wat ik altijd zo’n paradox vind, is dat je bij kerst zowel gastheer en kok moet zijn als geacht wordt om mee aan tafel te zitten. En dat is best wel moeilijk!

Met het Fancy Fire menu zijn we erin geslaagd om een tongstrelend menu te bedenken waarbij de gastheer zo weinig mogelijk stress hoeft te ervaren. Het hoofdgerecht bestaat bijvoorbeeld uit beefribs met een mooie jus. Die liggen gewoon vier uur op de barbecue zonder dat je er naar om hoeft te kijken. Handig!”

Jord: “Een goed kerstmenu is niet alleen oog- en tongstrelend, maar levert ook geen extra stress op voor de gastheer.”

Wat is je favoriete feest?

Jord: “Kerst, omdat het toch een tikkeltje specialer is dan de andere feesten. Mensen kleden zich wat netter aan, ze durven meer geld uit te geven aan goed eten en mooie ingrediënten en besteden meer tijd aan het menu.

Combineer dat met vrienden en familie en dat maakt dat ik er ieder jaar heel erg naar uitkijk. Ik gooi de zaken ook altijd dicht rond kerst, want mensen moeten in in mijn business al zo hard werken dat ik ze lekker wil laten genieten van hun kerstdagen.”

Heb je een favoriet recept uit het boek?

Jord: “Voor mij is dat het wild zwijn porchetta met wild zwijn uit de Veluwe. Dat is echt een fantastisch product dat niet moeilijk te bereiden is maar in zijn simpliciteit toch weer complex is.

Daarbij heeft het gerecht voor mij een extra lading, omdat de porchetta me doet denken aan mijn goeie vriend en meesterslager Herman. Daarmee is het ook symbool voor mijn boek, want als er één boodschap is die ik met kookboek wil meegeven, is het wel dat het mensen met elkaar verbindt.”

BBQ Feast on Fire

> BBQ Feast on Fire (Kosmos Uitgevers) is te koop voor €22,50

Barbecuen maar!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.