Redactie
Redactie Inspiratie 2 apr 2020
Leestijd: 2 minuten

Met deze basisingrediënten zet je altijd een lekkere Italiaanse maaltijd op tafel

Geen zin om te koken of niet in de gelegenheid om naar de (super)markt te gaan? Met deze basisingrediënten in huis – in de voorraadkast, de koelkast en de diepvries – zet je altijd een lekkere Italiaanse maaltijd op tafel!

Met deze basisingrediënten zit je áltijd goed voor een heerlijke Italiaanse maaltijd.

Basisingrediënten uit de Italiaanse keuken

  • Allereerst: verschillende soorten gedroogde pasta. Duh. Haal in huis wat je lekker vindt, maar een pak spaghetti, een pot penne of farfalle en een bijzondere soort als orecchiette komen altijd van pas.
  • Andere soorten rijst en granen. Risottorijst (zoals arborio of carnaroli), maar ook farro, een gezonde graansoort uit Italië met een nootachtige smaak en stevige bite.
  • Knoflook en ui. Je weet waarom.
  • Bonen in blik, en dan het liefst die lekkere cannellini bonen en borlotti bonen.
  • Tomaten in blik, bijvoorbeeld gepelde San Marzano tomaten. Ideaal om een basissaus mee te maken. Ook een fles passata is handig om op voorraad te hebben, evenals tomatenpuree (in die kleine blikjes of in een tube).
  • Gedroogde worst, zoals cacciatore of salami, is ideaal om in gedroogde variant in huis te hebben. Hier maak je een Italiaanse maaltijd direct smaakvol en ‘rijk’ mee.
  • Olijven uit een potje (eenmaal geopend bewaar je ze in de koelkast). Onze favoriet zijn taggiasca olijven, dit zijn bijzondere donkere olijfjes uit de streek rond Taggia, een plaats in Ligurië aan de Italiaanse Rivièra. Vaak zijn ze roodbruin, bijna paars gekleurd. Ze hebben een zachte, vlezige textuur en zijn een beetje zurig.
  • Noten en pitten zijn onmisbaar in de Italiaanse keuken. Denk vooral aan walnoten, hazelnoten, amandelen, pistachenoten en pijnboompitten.
  • Olijfolie. Maar dat spreekt voor zich. Hetzelfde geldt voor een mooie aceto balsamico.
  • Citroenen: leg ze niet in de voorraadkast, maar op een mooie kleurrijke schaal in je keuken of op de eettafel.
  • Gedroogde kruiden als salie, basilicum, peterselie, oregano en tijm. Hoewel de verse variant veel lekkerder is, bieden deze gedroogde versies ook vaak soelaas. Vergeet ook de gedroogde chili flakes niet!
  • Kaas, zoals Parmezaanse kaas en pecorino, moeten standaard in je koelkast liggen.

Meer koken uit de voorraadkast:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.