Redactie
Redactie Dessertrecepten 21 dec 2012
Leestijd: 3 minuten

Culy’s ultieme kerstdessert: chocolade Baked Alaska

Baked Alaska is een prachtig dessert dat tijdens elk diner de show steelt, en zeker tijdens kerst. Heerlijke plakjes cake worden afgewisseld met goddelijk chocolade ijs, vervolgens bedekt met een prachtige laag meringue schuim en in de oven gezet of gebrand met een gasbrander. Need we say more? 

* Wijnsteenzuur koop je bij de apotheek of natuurwinkel en is de Nederlandse variant van cream of tartar.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Maak de cakes door 265 gram suiker, bloem, cacao, bakpoeder, baking soda en zout in een kom te mixen. Meng de olie met het water en vanille. Klop de eigelen luchtig tot je een bleek, dik mengsel hebt, dit duurt ongeveer 5 minuten. Giet onder continu mixen het natte mengsel bij de eigelen, en vervolgens het suikermengsel.

Meng in een schone kom de eiwitten met een mixer en voeg onder continu roeren voorzichtig de resterende suiker toe tot je stijve pieken hebt. Mix een derde van de eiwitten door het cakebeslag, en vouw vervolgens de rest van de eiwitten door het beslag.

Verdeel het beslag in tweeën en giet in de met bakpapier bekleedde vormen. Strijk met een spatel het beslag glad zodat je een gelijke laag hebt. Bak de cakes totdat ze stevig zijn maar nog steeds terugveren in ongeveer 18-20 minuutjes. Heb je niet twee bakvormen? Doe het dan met de helft van het beslag in één vorm, bak de cake en maak vervolgens de tweede. Laat de cakes afkoelen.

Vet de schaaltjes in met een dun laagje zonnebloemolie, bedek met plasticfolie en laat wat folie over de randjes hangen. Snijd van de cakes 6 rondjes die op de bodem van de ramekins passen en leg in ieder kommetje. Bedek met 80 ml ijs en strijk mooi glad.

Snijd vervolgens 6 rondjes uit de cakes die de kommetjes kunnen bedekken (iets groter dan de vorigen) en bedek het ijs hiermee. Vouw de folie dicht en leg de bakjes een halfuur in de vriezer.

Bedek de ramekins weer met 80 ml ijs per bakje en strijk weer glad. Snijd 6 cirkel uit de cakes die net iets groter zijn dan de vorigen, bedek het ijs hiermee. Als het goed is zijn de kommetjes nu vol. Bedek met plasticfolie en zet minstens 4 uur in de vriezer.

Maak de meringue door de eiwitten, suiker en wijnsteenzuur in een hittebestendige kom au bain-marie te verwarmen en ondertussen te kloppen. Haal de kom na twee minuten van het waterbad en klop tot je stijven pieken hebt.

Haal de cakejes vlak voor het serveren uit de bakjes door de plasticfolie open te vouwen, leg op z’n kop op mooie schaaltjes en haal de bakjes ervan af. Als het niet lukt, laat ze dan heel even op kamertemperatuur staan en probeer het na 2 minuutjes opnieuw. Verwijder de plasticfolie.

Bedek alle cakejes met een dikke laag meringue en bak in een op 250 graden voorverwarmde oven in 2 tot 3 minuten, of brand met een gasbrander de pikken bruin. Doordat het ijs volledig geïsoleerd is door de meringue zal het niet smelten en behoudt het dezelfde consistentie.

Serveer de Baked Alaska’s meteen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.