Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over Ash Reshteh: hartverwarmende Iraanse noedelsoep

In Nederland markeert 21 maart het begin van de lente; Iran viert op deze dag Iraans Nieuwjaar. Daar hoort een rits aan traditionele gerechten bij, waaronder Ash Reshteh. Wij vertellen je meer over deze hartverwarmende noedelsoep.

Je leest het goed: Ash Reshteh is dus noedelsoep – en niet zomaar eentje. Voor Iraniërs symboliseert de manier waarop de noedels elkaar kruisen de keuzes en kruispunten die mensen in hun leven tegenkomen. De soep staat daarbij symbool voor geluk en een nieuwe start. Geen wonder dat ‘t een iconisch gerecht bij Iraans nieuwjaar is, ter overgang van het oude naar het nieuwe.

Ash Reshteh

Hoewel Ash letterlijk soep betekent, neigt de consistentie van Ash Reshteh meer naar die van een chowder of stoofpotje. Hoe dan ook gaat het om een kruidige, voedzame kom met een veelheid aan ingrediënten. Noedels dus, maar ook verse kruiden, rode bonen, kikkerwten en groene linzen. Daarmee is Ash Reshteh niet alleen een smaak-, maar ook een peulvruchtenbom.

Die wordt traditioneel afgetopt met kashk, een soort Iraanse labneh. Ook olie van gedroogde munt en gefrituurde uitjes zijn gangbare toppings. Hoe dit allergaartje van ingrediënten zich vertaalt qua smaak? Als een hartige soep die dankzij de verse kruiden en de yoghurt toch ook goed scoort op frisheid. Tussen de regels door lees je ook al dat Ash Reshteh een veelheid aan texturen verenigt, een eigenschap die ieder gerecht ten goede komt.

Zelf proeven

Ook proeven? Op zoek gaan naar Perzische restaurants is de boodschap. Bij Manoto staat het bijvoorbeeld op de kaart, alsook bij Health Corner (allebei in Amsterdam). Toch liever zelf maken? Sabrina Ghayour trakteert je in haar boek Persiana op een goed recept.

Ze tipt daarin dat je de lastig verkrijgbare Perzische noedels kunt vervangen door spaghetti. Ter vervanging van de kashk zet ze dan weer Griekse yoghurt (of labneh) in. Verder is geduld een sleutelelement in de bereiding; zoals veel stoofgerechten wordt ook Ash Reshteh lekkerder wanneer de smaken langere tijd hebben kunnen intrekken. Liever een online recept? Ook onze vrienden van The Kitchn hebben uitgeschreven hoe het moet.

Meer uit de Iraanse keuken?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.