Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 7 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is een Philly cheesesteak (en waar haal je de lekkerste)?

De Philly cheesesteak, je hebt er vast eens van gehoord. Maar wat is ‘t nu eigenlijk? Wat zit er op deze Amerikaanse sandwich die je alleen bij ‘t beeld ervan al doet kwijlen? Wij vertellen je er alles over, maar nog belangrijker: waar je de lekkerste haalt!

Want geloof ons: het water loopt je direct in de mond.

Wat is een Philly cheesesteak?

De Philly cheesesteak is zoals de naam al doet vermoeden ‘iets met kaas en steak.’ Het is een sandwich waar dunne plakjes medium gegaarde steak op gaan. De steak wordt gebakken op een grote plaat, waarna het met een platte spatel in kleine dunne plakjes/stukjes wordt ‘geduwd.’

Hierna wordt er kaas op gelegd zodat dat lekker smelt. Verwacht geen hoogwaardig, smaakvolle en kwalitatieve kaas, want op de meeste sandwiches gaat gewoon cheddar. En dan niet die van de kaasboer, maar die plakjes die per stuk zijn verpakt. Weet je ook weer waar je die voor kunt gebruiken…

Ook belangrijk: het broodje. Dit lijkt op een pistolet, maar kun je meer vergelijken met een langwerpig hamburgerbroodje, soms bedekt met witte sesam. De een wil z’n Philly op een zacht broodje, de ander op een echte pistolet, maar hoe je ‘t ook wendt of keert: met deze drie elementen, steak, kaas en brood, kan het eigenlijk niet misgaan.

Vanuit een hotdogkraam

Zoals de naam al doet vermoeden is ‘t iets Amerikaans. Klopt: de Philly cheesesteak komt oorspronkelijk uit Philadelphia. De eerste variant op de Philly zoals we ‘m nu kennen stamt uit het begin van de 20ste eeuw. Inwoners van Philadelphia Pat en Harry Olivieri hadden destijds een hotdogkraam op straat. Ze hadden zin in wat nieuws en kwamen op de proppen met een broodje met gesneden vlees en gegrilde uitjes. Toen ze ‘t zelf probeerden kwam er een taxichauffeur langs die geïnteresseerd was. En de rest, dat is history. 

Sindsdien zijn de sandwiches populair geworden in restaurants en kraampjes door heel Philadelphia maar ook daarbuiten. Je vindt ze bij klassieke deli’s, Amerikaanse diners, maar zelfs gewone én fine dining restaurants doen steeds vaker hun plasje over de Philly cheesesteak. Dan móét ‘ie wel goed zijn!

Waar kun je ze proeven?

We kunnen ons voorstellen dat je nu zelf ook zin hebt gekregen in de Amerikaanse sandwich. Gelukkig, is de Philly ook overgewaaid naar Nederland en kun je ‘m tegenwoordig op veel verschillende plekken eten.

De lekkerste? Die eet je volgens velen bij de Cheesesteak Factory in Amsterdam. Woon je in het noorden des lands dan vind je een lekkere Philly cheesesteak bij Smokes Deli Alley of Donna’s in Groningen. Ook veel burgerrestaurants hebben tegenwoordig een Philly op het menu, dus hij is vást en zeker bij jou in de buurt te krijgen.

Wil je ‘m zelf maken? Wij houden ons dan vaak vast aan dit recept van Natashas Kitchen. En wat blijkt? Dat is helemaal niet moeilijk!

Alles wat je moet weten over de bagel: een New Yorkse klassieker

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.