Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 3 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Een traditioneel Iraans ontbijt van lamsvlees en tarwe: maak kennis met halim

Ontbijten met havermoutpap is in Nederland hartstikke normaal, ontbijten met een boterham of cracker met boterhamworst ook. Maar vlees en pap in één gerecht? Dat klinkt ons misschien wat minder bekend in de oren. Toch wordt halim, ontbijt van lamsvlees en tarwe, erg veel gegeten in onder andere Iran. En het is zeker de moeite waard!

In feite wordt halim, ook wel haleem genoemd, over de halve wereld gegeten, van Turkije tot India. Er zijn vele variaties, maar de basis is vrijwel altijd een pap van tarwe.

In Iran eten ze die in de winter dus als voedzaam ontbijt; op de volle maag daarna kunnen ze uren teren. De dikke, bijna elastische pap bestaat daar namelijk uit zowel tarwe als vlees, waaraan op het laatst boter, kaneel en suiker worden toegevoegd voor de smaak. Move over, havermoutpap!

Hoe wordt halim gemaakt?

Halim maken is een zeer tijdrovend proces: de meeste mensen halen hun ontbijt daarom ‘s avonds bij een restaurant om het ‘s ochtends zelf op te warmen. De eerste stap is het smoren van de lamsbouten in water, tot ze helemaal zacht zijn. Overigens wordt er soms ook kip of kalkoen gebruikt, maar dat is wel iets minder smaakvol.

De tarwe kook je apart; daarvoor worden meestal gepelde tarwekorrels gebruikt, die je in sommige Oosterse supermarkten kunt kopen. Ook die worden helemaal zachtgekookt.

Boter, kaneel en suiker

Dan gebeurt er iets waar we zelf nooit snel op zouden komen: het vlees en de tarwe worden gepureerd. Vroeger werd dat met de hand (en een houten pollepel gedaan), wat niet alleen veel tijd, maar ook veel kracht kostte. Nu kun je het natuurlijk prima met een keukenmachine of staafmixer doen! Daarna wordt het nog een keer opgewarmd.

De toppings zijn meestal boter, kaneel en suiker – die vormen een mooi contrast met de hartige pap. Zo’n mix van zoet en hartig is vaker te zien in Iraanse gerechten. Daarna wordt het dus gegeten als ontbijt, en soms op religieuze feestdagen of begrafenissen. Er worden trouwens ook weleens hartige toppings gebruikt.

In Nederland is halim niet zo gemakkelijk te verkrijgen, maar soms heb je geluk bij Perzische restaurants. En anders kun je altijd nog zelf de uitdaging aangaan, bijvoorbeeld met dit recept.

Meer Perzische recepten:

TASTE

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.