Yvette van Boven gaat met “Home Sweet Home” terug naar Ierland

Thuis is een belangrijk woord voor culinaire duizendpoot (chef, tv-maker, boekenschrijver en illustrator) Yvette van Boven. Haar eerste boek heette ‘Home Made’ en nu is alweer haar vijfde ‘home-boek’ uit: Home Sweet Home. Eentje over haar culinaire roots, die in Ierland liggen.

Culy’s Joyce sloot aan bij de officiële presentatie van ‘Home Sweet Home’, in Ierland nota bene, en sprak Yvette over haar bijzondere band met (het eten van) Ierland.

Door Joyce Bielderman

Een hart voor de Ierse keuken

“Ik heb tot mijn tiende in Ierland gewoond”, vertelt Yvette. “Ik heb dus bijna alles in Ierland voor het eerst gedaan. En geproefd. Die keuken heeft mij gevormd. Ik merk het elke keer weer als ik hier het vliegtuig weer uitstap… De plek waar je opgroeit gaat in je hart zitten.”

Het idee voor een boek over Iers eten komt dus niet helemaal uit de lucht vallen. “Dit boek zat al een tijdje in mijn hoofd”, zegt Yvette. “Maar pas toen ik ook in Ierland het omgaan met klassiek Ierse gerechten zag veranderen, wist ik zeker dat ik dit boek moest gaan maken.”

I'm so excited and proud. Today HOME SWEET HOME will be launched in Ireland, the country I grew up in and inspired me to make a book on new comfort food based on Irish ingredients or old recipes. For now only available in Dutch in all bookstores from today! ☘️ sláinte! @oofverschuren @fontaineuitgevers

A post shared by Yvette van Boven (@yvettevanboven) on

Food that hugs you

“Het is tijd om het te benoemen, want er gebeurt op culinair zoveel interessants hier. Jonge chefs geven klassieke gerechten in restaurants en pubs een moderne twist. Ze maken het helemaal van nu. En toch blijft het ‘food that hugs you’. Precies dat wilde ik vangen in een boek.

Het past ook helemaal bij mij. Ik hou namelijk echt van eten wat je met één lepel kunt eten… Dat vindt iedereen lekker. Toch? Helemaal als je dat soort eten maakt met verse ingrediënten. En dat doen de Ieren! Die kunnen dat als geen ander…”

✨Mini surprise book launch at the publishers! It's official! ✨Tuesday september 19th in every bookstore in Holland: HOME SWEET HOME. #comfortfood @oofverschuren @fontaineuitgevers

A post shared by Yvette van Boven (@yvettevanboven) on

Home sweet home met nieuw Iers comfort food

En het zijn dan wel Ierse recepten, Yvette weet zeker dat het ook voor Nederlanders leuk is. Ze legt het graag even uit: “De smaak van de Ieren ligt zo dicht bij de onze. ‘Home Sweet Home’ is daardoor een boek vol herkenbare recepten.

Maar er staan ook gerechten waarvan we kunnen leren. Verrassende recepten met producten die je misschien niet zo snel gebruikt. Maar volgens mij zijn wij juist daar klaar voor. Ik in ieder geval wel!”

yvette van boven in dublin

Heb je ook zo’n zin gekregen in nieuw Iers comfort food? Bestel dan het nieuwe boek van Yvette van Boven, Home Sweet Home, voor € 29,95, uitgegeven door Fontaine Uitgevers.

Reageer op artikel:
Yvette van Boven gaat met “Home Sweet Home” terug naar Ierland
Sluiten