Citroentaart met bramen van Jonathan Karpathios

Culy 16 feb 2015 Dessertrecepten

Jonathan Karpathios van restaurant Vork & Mes bracht in 2013 zijn eerste kookboek uit: Echt eten, met de groenten van Jon. Inmiddels is er een deel twee: Echt eten 2: als Jon in Frankrijk. En wij mogen een heerlijk recept uit dit boek met jullie delen: een goddelijke citroentaart met bramen.

Jonathan: “Dit is een klassieke citroentaart die je in Frankrijk overal kunt eten. Ik heb er wel een kleine twist aan gegeven, omdat er in de herfst veel bramen zijn. De combinatie citroen en bramen vind ik namelijk heel erg lekker.”

Roer de boter en suiker tot een glad mengsel. Roer voorzichtig het ei erdoor. Voeg de bloem en een snufje zout toe en kneed tot een deeg. Laat het deeg afgedekt 1 nacht rusten in de koelkast.

Verwarm de volgende dag de oven voor op 175 °C.

Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 24 centimeter met bakpapier. Neem ook de randen mee tot 3 centimeter hoogte. Rol het harde wenerdeeg uit tot een dikte van circa 0,5 centimeter en leg het op de bodem van de springvorm. Bedek het deeg met een laag bakpapier en vul met bakbonen.

Bak de bodem in de voorverwarmde oven tot hij goudbruin en gaar is. Laat afkoelen.

Verwarm de oven voor op 120 °C.

Doe de slagroom, suiker, geraspte schil van 4 citroenen en het sap van 4 citroenen in een pan. Breng dit aan de kook.

Klop de eieren los in een kom. Roer ze op laag vuur door het roommengsel.

Giet de vulling in de springvorm en zet de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer na 30 minuten of de vulling gaar is. Doe dit door voorzichtig de taart te bewegen. Als de vulling niet meer golft, is de taart goed. Laat de taart 1 nacht afkoelen.

Snijd de taart in twaalf punten en strooi de bramen erover.

Tip: als je meer taartvulling hebt dan in de springvorm past, dan kun je de vulling gebruiken om er andere toetjes mee te maken. Serveer de vulling bijvoorbeeld met vers rood fruit.

Foto: Huib van Wersch

In het boek Echt Eten 2 neemt Jonathan je mee naar het zuidwesten van Frankrijk, waar hij je voorstelt aan Sandra en Santi, twee bijzondere vrienden. Zij werken nauw samen met de natuur en hun manier van leven geeft hem nieuw inzicht en inspireert Jonathan tot het creëren van meer dan 100 prachtige gerechten met groente in de hoofdrol.

Klassieke gerechten op eigentijdse wijze ingevuld en met geluk uit je eigen tuin want op zijn advies zet hij je aan tot jouw eerste vierkante meter eigen oogst.

Echt Eten is nu te koop in de (digitale) boekhandel voor € 29,95.

Reageer op artikel:
Citroentaart met bramen van Jonathan Karpathios
Sluiten