Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Schnitzels: waar komen ze vandaan en waar eet je de lekkerste?

Dat knapperige laagje en dat malse vlees: een goede schnitzel is onweerstaanbaar. Lekker traditioneel met een partje citroen en wat krulpeterselie. Culy onderzoekt: waar komen schnitzels oorspronkelijk vandaan én waar eet je de lekkerste?

Originele schnitzels

De échte, originele Wienerschnitzel is de bekendste variant: die wordt gemaakt van mager kalfsvlees. Maar de schnitzel op je bord wordt ook vaak bereid met varkensvlees, fricandeau met name. Dat noemen ze officieel ‘Schnitzel Wiener Art’, maar vaak staat ‘ie ook gewoon op de menukaart als Wienerschnitzel.

Het vlees moet goed plat zijn – vaak wordt het nog even plat gemept met een vleeshamer of een deegroller – en gaat daarna achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel. De bloem zorgt ervoor dat het ei blijft plakken, wat er weer voor zorgt dat het paneermeel blijft plakken.

Popcornschnitzels met polenta
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Niet zo benauwd

Traditioneel wordt er niet zo benauwd gedaan en gaat een schnitzel gewoon in een heet bad van reuzel of olie om ‘m te frituren. Dan krijg je immers het krokantste korstje en het sappigste vlees. Dat hoeft maar heel kort: 3 tot 4 minuutjes in hete olie en je schnitzel is mooi gaar. Thuis bakken we ‘m vaak gewoon in een beetje boter in een koekenpan.

Soorten schnitzels

Er zijn overigens nog veel meer soorten dan de Wienerschnitzel. Zo ken je vast nog wel de Zigneurschnitzel: een schnitzel die is gekruid met paprikapoeder. Een Hongaarse schnitzel is minstens zo pikant: die wordt niet alleen besprenkeld met paprikapoeder, maar ook geserveerd in een saus van ui, tomaat en room.

Een Jägerschnitzel wordt opgediend met een saus van champignons en heb je een Rahmschnitzel besteld, dan krijg je ‘m geserveerd met een witte roomsaus.

En dan hebben we ook nog de Hamburger schnitzel: die bevat een spiegeleitje on top. En natuurlijk is er ook nog de Cordon bleu: ook een schnitzel, maar dan gevuld met kaas en ham.

De beste schnitzel met friet en koolsla
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Schnitzels in Japan

Hoewel we schnitzels associeren met Oostenrijk, ligt de oorsprong van het gerecht in Venetië. In de 16e eeuw bakten Italiaanse chefs vlees in broodkruim. Diverse bronnen melden dat de schnitzel rond 1857 zijn intrede maakte in de Oostenrijkse keuken. De Oostenrijkse legeraanvoerder Josef Radetzky zou de schnitzel hebben ontdekt in Venetië en hebben geïntroduceerd in Wenen. Thanks Josef!

Ook in Japan kennen ze een versie van de schnitzel: tonkatsu. Dat zijn gepaneerde en gefrituurde varkenskoteletjes, in reepjes gesneden om te dippen in een heerlijke saus. Naast tonkatsu kennen ze nog meer varianten, waaronder chicken katsu (met malse kippendijen), menchi-katsu (gekruid gehakt) en gyü katsu (rundvlees).

Hoe de Europese lekkernij in vredesnaam in de Japanse keuken is beland? Dat zou te maken hebben gehad met een stroming rond 1880, waarbij Japanse restaurants Westerse gerechten begonnen te serveren, aangepast aan de Japanse smaak. Sindsdien kom je dus de Japanse versie van de schnitzel tegen op je kommetje ramen.

Makkelijke tonkatsu uit de oven
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Waar eet je de lekkerste schnitzels?

Genoeg geschiedenis, je wil natuurlijk weten waar je de allerlekkerste schnitzels kan eten!

Hap-Hmm en The Duchess in Amsterdam serveren de állerlekkerste exemplaren volgens de PS-schnitzeltest in Het Parool.
Zelf aten we ook een hele goede bij Scheepskameel in onze hoofdstad.

Minstens zo lekker is het om thuis zelf een schnitzel te maken. Met dit recept maak je de allerlekkerste homemade schnitzels…

Meer recepten?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.