Redactie
Redactie Inspiratie 30 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over linzen, van Le Puy tot Beluga

Linzen, in Frankrijk ook wel het kaviaar van de armen genoemd. En ook nog eens heel gezond! Linzen bevatten heel veel eiwitten en zijn een goede vervanger als je geen vlees eet.

Deze peulvrucht is ontzettend veelzijdig, je kunt er zoveel heerlijke gerechten mee bereiden. Lekker in combinatie met varkensvlees, maar ook om te smullen in een rijk gevulde salade.

Bron: Flickr

Linzen komen oorspronkelijk uit Azië en het zuiden van Europa. Vandaar dat je ook veel linzen in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken ziet; waar ‘dahl’ (Indiase linzenbrij) misschien het bekendste gerecht is. Er zijn verschillende soorten linzen; je herkent het verschil in de kleur en grootte.

(le/du) Puy-linzen
Groene linzen zijn er in meerdere maten en soorten. Maar deze Puy-variant is klein van formaat. Ze heten zo omdat ze in de omgeving van Le Puy in de Franse Auvergne worden verbouwd. Je komt ze overigens tegen als Puy, Le Puy, Du Puy…

Bron: Flickr

Oranje/rode linzen
De oranje/rode linzen kennen we voornamelijk uit de Midden-Oosterse keuken. De kooktijd van deze linze is een stuk korter dan van anderen. Deze linze wordt vooral gebruikt in soepen en in stoofschotels.

Bron: Flickr

Zwarte Beluga linzen
Deze zijn de allerkleinste onder de linzen. Ze zijn heel makkelijk te bereiden en hebben een korte kooktijd. Omdat ze zo klein en zwart zijn lijken ze een beetje op kaviaar en zijn daarom erg mooi als garnering.

Bron: Flickr

Bruine en gele linzen
Daarnaast zijn er nog bruine en gele linzen. Meestal zijn deze linzen vooraf gesplitst en ontdaan van hun velletje voordat ze gedroogd zijn. Dit is bij de groene linzen niet zo.

De smaken van verschillende linzen liggen niet heel ver uit elkaar. Misschien dat de groene varianten wat minder melig zijn dan de anderen, die het dus beter doen in bijvoorbeeld soepen of stoofschotels. Verse linzen bestaan ook, maar zijn niet eetbaar omdat ze een giftig stofje bevatten. Vandaar dat ze enkel gedroogd of reeds bereid verkocht worden.

Recepten

Linzen zijn een ontzettend veelzijdig product! Probeer ze een in een lekkere curry, een salade met walnoten, feta en druiven, een heerlijke spicy linzensoep of maak eens Indiase dahl.

Schermafbeelding 2012-08-14 om 14.20.47

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.