Culy Italia: 10 x de lekkerste restaurants in Rome

Ga je binnenkort op stedentrip naar Rome? Vergeet dan naast de beroemde monumenten als het Colosseum en het Pantheon niet ook wat tijd te reserveren voor een culinaire ontdekkingsreis door de stad. Culy’s Italië-expert Saskia tipt de 10 lekkerste restaurants van Rome die je niet mag missen!

1. Al mercato!
In Rome begint het voorjaar als de fave fresche, de verse tuinbonen, weer verkrijgbaar zijn. Op de markt op het Campo de’ Fiori is het een drukte van jewelste bij de groentekramen die de tuinbonen als eerste aanbieden, de Romeinen ruiken het voorjaar en zijn er als de kippen bij om de eerste tuinbonen te bemachtigen.

Een van de traditionele gerechten die in het voorjaar veel gegeten wordt is fave e pecorino: de tuinbonen worden simpelweg gedopt, besprenkeld met goede olijfolie en gegeten met krullen of blokjes pecorino. Simpeler kan bijna niet, maar tuinbonen smaakten nog nooit zo heerlijk.

fave

2. Paradijs voor foodies: Eataly
Naast een bezoek aan de markt mag je Eataly niet missen. In de zomer van 2012 opende deze bijzondere supermarkt ook de deuren in Rome, met een mega-vestiging bij station Ostiense. Naast 14.000 Italiaanse producten van topkwaliteit, zoals olijfolie, pasta, koekjes, kookboeken, groente, fruit en brood, vind je binnen de muren van Eataly ruim twintig verschillende eetgelegenheden. Je kunt er een bordje arancini (gefrituurde risottokroketjes) bestellen aan de bar maar ook uitgebreid dineren.

Eataly | Air Terminal Ostiense | Piazzale XII Ottobre 1492, Rome

3. Supplì al telefono
De risottokroketjes die ik net noemde zijn het allerlekkerst bij Pizzeria La Gatta Mangiona, op de heuvel Gianicolo. Volgens origineel Romeins recept worden deze risottoballetjes gemaakt met in de vulling een klein blokje mozzarella. Als je dan een hap van de risottoballetjes neemt, ontstaan er lange kaasdraden, die doen denken aan ouderwetse telefoondraden. Vandaar dat dit gerecht bij de Romeinen ook wel bekendstaat als supplì al telefono.

La Gatta Mangiona | Via Federico Ozanam 30, Rome

suppli (2)

4. ‘Even snel een broodje’
Niets heerlijkers dan net als de Italianen uitgebreid lunchen, aan een mooi gedekte tafel, al dan niet in het zonnetje. Antipasti, pasta, een fles wijn… Wil je echter liever snel een broodje eten, net als in Nederland, dan moest je je tot voor kort vaak behelpen met een aantal standaard belegcombinaties.

Gelukkig is er nu Gaudeo, in de hippe wijk Monti, waar je een enorme keuze aan broodjes hebt, met verse ingrediënten uit heel Italië. Verschillende soorten kaas, vleeswaren, gegrilde groente… En dan ook nog in klein of groot formaat, zodat je eventueel meerdere combinaties kunt proberen! Maareh… zouden we niet even snel een broodje eten?

Gaudeo | Via del Boschetto 112, Rome

5. Voor tussendoor: een stuk pizza
Hartige trek tussendoor? Haal dan een stuk pizza. De echte Romeinse pizzabakkers maken gene ronde pizza’s, zoals hun Napolitaanse collega’s, maar vierkante of rechthoekige plaatpizza’s, die je per stuk kunt kopen, pizza al taglio genaamd. De meest Romeinse variant is de pizza bianca, die zoals de naam aangeeft ‘wit’ is. Op deze pizza zit namelijk geen tomatensaus.

De lekkerste pizza bianca bestel je bij Il Forno op de hoek van Campo de’ Fiori, maar ook die van Lo Zozzone mag er zijn. Voor zo’n drie euro bestel je een flink stuk pizza bianca, indien gewenst gevuld met bijvoorbeeld tonijnsalade, artisjokken, ham of mozzarella – zodat het ook een ideaal alternatief voor de lunch is.

Forno Campo de’ Fiori | Piazza Campo De’ Fiori 22, Rome

Lo Zozzone | Via del Teatro Pace 32, Rome

Eataly - pizza

6. L’amore, l’amore!
Rome en de liefde, dat is een gouden combinatie. Je ziet het meteen aan de Italiaanse naam voor de stad, Roma, en het Latijnse woord voor liefde, Amor. Die liefde uit zich op tal van manieren, waaronder – zo mag met deze tips duidelijk zijn – in lekker eten. Een van de dingen die nog ontbreekt in de top 10 van niet te missen culinaire plekken is een pastafabriekje.

Saskia’s favoriet is Amor di Pasta, waar ze de allerlekkerste verse pasta verkopen om zelf thuis mee aan de slag te gaan, bijvoorbeeld voor het klassieke Romeinse gerecht tonnarelli cacio e pepe (met pecorino en zwarte peper). Amor di Pasta ligt vlak bij Eataly, bij het metrostation van Garbatella. Al meer dan veertig jaar wordt hier goudgele eierpasta gemaakt, van onder andere bloem, eieren, een snufje zout en heel veel liefde…

Amor di Pasta | Via A.G. Badoero 55, Rome

7. Joodse artisjokken
In het oude getto in Rome moet je jezelf trakteren op iets wat je waarschijnlijk nog nooit hebt gegeten: artisjokken bereid op joodse wijze. De beste eet je bij Da Giggetto, naast de oude Portica d’Ottavia. Deze bronskleurige lekkernijen worden bij Da Giggetto al tientallen jaren geserveerd.

In 1923 frituurde Luigi Ceccarelli, die door zijn vrienden ‘Giggetto’ werd genoemd en die deze bijnaam aan zijn restaurant gaf, de eerste artisjokken voor zijn gasten. Inmiddels staat kleinzoon Claudio aan het roer, en nog steeds komen mensen van heinde en ver voor de artisjokken naar het recept van zijn grootvader.

Giggetto | Via del Portico d’Ottavia 21a, Rome

artisjokken

8. Mmm… mozzarella!
De beste mozzarella komt uit Napels en omgeving. Gelukkig hoef je daar niet verder zuidwaarts voor te reizen, want de Napolitanen brengen de romige kaas gewoon naar de lekkerste restaurants in Rome! Bij Obikà (dat betekent ‘Hier is het’ in het Napolitaans) kun je bijna niets anders bestellen dan mozzarella.

Ongeveer elk gerecht op de kaart bevat mozzarella, met bijvoorbeeld een salade met gegrilde groenten en burrata (een heel jonge,zeer romige mozzarella), mozzarellatosti’s, gefrituurde mozzarellabolletjes, parmigiana di melanzane grigliate (gegrilde aubergines met mozzarella, tomaat en Parmezaanse kaas) of een pasta met mozzarella, courgette en pesto.

Obikà | Campo de’Fiori (op de hoek met de Via dei Baullari), Rome

9. Gelatissimo!
Elke dag een ijsje is een must tijdens je bezoek aan Rome! Een van Saskia’s favorieten is Il Gelato di San Crispino. Bijzonder is het ijs van het huis, gelato di San Crispino, gemaakt van Sardijnse honing. Maar ook het meringue-ijs is om je vingers bij op te eten! Een goede ‘concurrent’ is het ijs van Fata Morgana!

In eerste instantie schrikken de vreemde combinaties je misschien een beetje af, maar na een hap venkel/honing/dropijs ben je zeker weten om! Dat geldt ook voor het ijs met pecorino, kastanje, honing en sinaasappelschil, voor dat met pompoen en gekaramelliseerde pompoenpitten, voor dat met gorgonzola en peer… Wat absoluut niet wil zeggen dat de gewone smaken niet bijzonder lekker zijn, maar de Fata Morgana-beleving is op zijn best in deze sprookjesachtige combinaties.

Il Gelato di San Crispino | Via della Panetteria 42 & Piazza della Maddalena 3, Rome

Gelateria Fata Morgana | Piazza degli Zingari 5 (Monti) & Piazza San Cosimato (Trastevere), Rome

Fata Morgana (3)

10. De beste tiramisù van Rome
Geen zin in ijs? Niet getreurd, in Rome vind je ook andere zoete lekkernijen, zoals de tiramisù van Pompi. Niet voor niets staat er Il Regno del Tiramisù (het Koninkrijk van de Tiramisù) op de gevel. Hier eet je de meest goddelijke tiramisù ooit. Het Colosseum moet je dan misschien gezien hebben, de tiramisù van Pompi moet je hebben geproefd. Je kunt er tot na middernacht terecht en met de metro (halte Re di Roma) ben je er zo. Een hap van deze tiramisù maakt een stedentrip Rome af!

Pompi | Via Albalonga 7, Rome

Van Saskia krijgen Culy-lezers maandelijks Italiaanse culinaire tips, van een nieuw koffieadresje in Rome tot het beste wijnbarretje van Venetië. Tussendoor kun je je dosis Italiaans op peil houden via Ciao Tutti. A presto!

Meer culinaire artikelen lezen? Like ons op Facebook!