Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 1 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

Alles over altamura-brood: het Italiaanse brood dat altijd vers blijft

Het talent om de lekkerste pasta’s en pizza’s te maken, hebben de Italianen zeker. Maar dat ze zichzelf ook verheven hebben tot uitstekende broodbakkers? Dat blijkt. Altamura-brood zou – volgens inwoners van Altamura en omstreken – het lekkerste brood ter wereld zijn. Dat is nogal een statement. Daarom zochten we alles over het Altamura brood uit.

Want pane di Altamura blijkt inderdaad nogal smakelijk!

Wat is Altamura brood?

Pane di Altamura of beter: Altamura-brood, is niets anders dan brood uit de stad Altamura in het zuiden van Italië (Puglia). Deze stad heeft zichzelf verheven tot la città di pane, de stad van het brood. Het brood is hier dan ook niet zomaar brood. Nee, deze bammetjes hebben het heuse DOP keurmerk gekregen. En daarbij behoren ze ook nog tot de Slow Food-presidio van Puglia. De hoogste eer die een Italiaans brood kan behalen.

Waar komt pane di Altamura vandaan?

Zoals de naam al zegt, komt het brood uit de stad Altamura. Deze stad ligt in Puglia, een van de zuidelijkste provincies van Italië. De hak van de laars, waar de zee knalblauw is en de huizen spierwit. Pittoreske stadjes waar je direct verliefd op wordt.

En dan hebben we ‘t nog niet eens gehad over de charmante inwoners die er bijna direct uit een film stappen. Ja, dít is het Italië zoals je het in de films ziet. Oude mannetjes op een piazza, pasta makende vrouwen. Maar in Altamura maken de inwoners vooral brood.

Hoe wordt Altamura-brood gemaakt?

Het bijzondere brood heeft alle keurmerken dat een brood kan krijgen. Hierom mag het ook maar op één manier gemaakt worden: volgens traditioneel recept. Wijkt de bakker daar vanaf, dan is het geen officieel Altamura-brood. Hoe men dit dan maakt? Met Grano duro, water en lucht. De perfecte combinatie. Al ontbreekt er dan volgens de bakkers uit Altamura nog één ingrediënt: geduld.

Het brood bevat relatief veel water, wat het uiteindelijk een luchtig, knapperig brood oplevert. Maar: het brood is ook vrij stevig. De vorm? Het lijkt ietwat op een olifantenpoot. Verwacht in ieder geval geen tarweknip of een rond vloerbrood. Pane di Altamura heeft deze vorm omdat op deze manier de gisten perfect hun werk kunnen doen én volgens de bakkers blijft ‘t brood zo ook langer vers.

“Oud Altamura-brood blijft eeuwig vers”

Zoals de oude inwoners van Altamura zeggen blijft oud Altamura-brood eeuwig vers. Dit moest ook wel. Toen de inwoners van de stad er rond 1300 namelijk achter kwamen dat ze met hun brood goud in handen hadden, wilde iedereen het proeven. Maar destijds was er in de Pugliese dorpjes maar één dorpsoven die eens in de drie weken werd opgestookt.

Álle broden die dan werden afgebakken, moesten minstens drie weken lekker blijven. Daarnaast moesten herders genoeg te eten hebben tijdens hun tochten, want ook zij leefden al volgens het wat de boer niet kent, eet ‘ie niet principe. Pane di Altamura was hun dieet.

Uit noodzaak

Het recept voor Altamura brood is dus eigenlijk uit noodzaak geboren. Het moest lang houdbaar zijn, maar vooral voedzaam én je moest er lekker vol van zitten. En dat is gelukt! De oudste bakker van Altamura zegt zelfs dat zijn bakkers destijds naar Spanje, Frankrijk en Nederland gingen om te vertellen over het brood dat zij hadden uitgevonden en wij daar nu de vruchten van plukken. Of dát waar is, weten we niet, maar een leuk feitje over dit lekkere brood is het wel.

Ook lekker uit Puglia:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.