Redactie
Redactie Diner 22 apr 2014
Leestijd: 1 minuut

Culy in Puglia: zo maak je strascinati, dé pasta uit Bari

Culy’s Monique at in de Italiaanse regio Puglia, en met name het gebied rondom Bari, de pastasoort strascinati. Een soort schelpjes, lijkend op orechiette

Maar het bleef niet bij eten, ze leerde van de eigenaar van landgoed Masseria Montenapoleone tevens hoe je zelf strascinati maakt. En nu zijn jullie aan de beurt!

Leg een houten plank klaar. Vul een maatbeker of kan met lauwwarm water.

Neem zo’n 300 gram bloem. Je kunt verschillende types bloem gebruiken; in Bari gebruiken ze vaak durumtarwe, griesmeel of gerstemeel. Maak een hoop van de bloem en maak er een kuiltje in.

Doe er beetje bij beetje lauwwarm water in (niet teveel te gelijk!) en kneed er een mooi deeg van. Dit kan wel 5 tot 10 minuten duren. Zodra het deeg klaar is maak je er een bal van en laat je deze 10 minuutjes rusten.

Verdeel de deegbal in kleinere stukjes en rol deze tot lange stukken, zoals een touw, van ongeveer 1,5 centimeter dik. Snijd deze in kleinere stukjes van zo’n 1,5 centimeter breed.

Pak nu een (bot) mes met een ronde punt, zoals een botermesje, en zet het einde van de mes een beetje schuin-plat op het stukje deeg. Duw omlaag en trek het mes naar je toe, zodat het stukje deeg plat gedrukt wordt. Houd met je vinger het platte stukje vast op de plank en trek het mes verder.

Het is een beetje lastig uitleggen, maar bekijk de foto’s en video hieronder, en oefenen maar!

Op naar Bari

Benieuwd naar de traditionele strascinati? Je vliegt vanaf Schiphol met Transavia in twee uurtjes rechtstreeks naar Bari. Wij volgden de pastaworkshop op het prachtige landgoed (en hotel) Masseria Montenapoleone.

We maakten eenmaal thuis ook een heerlijk gerecht met strascinati. Lees het recept hier!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.