Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 1 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over raapstelen: de licht-pittige lentegroente

Keeltjes, bladmoes of raapstelen: hoe je de jonge bladgroenten ook wilt noemen, ze schitteren op de meest uiteenlopende bordjes in het voorjaar. Deze lentegroente mag dan een doorsnee uiterlijk hebben, de smaak is dat allerminst. Omdat dit zomaar eens je nieuwe favoriete groente zou kunnen worden, vertellen we je er met liefde alles over.

Nooit eerder mee gekookt? Je weet niet wat je mist.

Alles over raapstelen: de licht-pittige lentegroente

Verwar ‘m niet met spinazie of rucola, ook al lijkt ‘ie er een beetje op. Fun fact: de raapstelen die jij waarschijnlijk het vaakst in je boodschappenmand gooit, zijn de jonge blaadjes van de meiknol. Maar raapstelen kunnen net zo goed de bladeren en stelen van een andere knol zijn. Dat verklaart meteen waarom de raapsteel er soms anders uit kan zien dan je gewend bent, terwijl de smaak redelijk overeenkomt.

Groen en gezond

Als voorjaar een smaak zou zijn, is het de raapsteel. Jong, fris en licht pittig: een kruising tussen de geraffineerde versie van rucola en de veelzijdige spinazie dus. Het is een typisch gevalletje vergeten groente, maar gelukkig lijkt ‘ie inmiddels aan populariteit te winnen. Door weinig calorieën, vele antioxidanten en eiwitten maakt het dat de groente ook nog eens een gezonde keuze is.

Bereiding

Koop raapstelen die er nog fris en groen uitzien. In welke vorm je ze ook aanschaft: maak ze – uiteraard – goed schoon met koud water. Ook belangrijk: behandel ze met liefde, we gaan immers voor die crunch die de raapsteel zo lekker maakt. Liever even bewaren? Doe dat in een vochtige theedoek in de koelkast.

Raapstelen

En dan kun je aan de slag, op veel verschillende manieren zelfs. De raapsteel is net als andijvie en spinazie zowel rauw als gaar erg lekker om te eten. Rauw smaakt ‘ie opperbest in een hutspot of salade; gebakken leent de raapsteel zich goed voor bijvoorbeeld een risotto of frittata. Nog een overeenkomst met spinazie: de groente slinkt als een bezetene, dus koop genoeg wanneer je van plan bent ‘m op te warmen.

Raapstelen recept

Vervang de spinazie in deze lasagna met ricotta en worst bijvoorbeeld eens voor raapstelen. Of tover deze stamppot met kabeljauw en mosterdsaus om in een lente-waardig exemplaar door een keer raapstelen te gebruiken in plaats van andijvie. Ook lekker: laat de raapstelen écht de show stelen met dit bijgerecht van Epicurious.

Meer over de lente:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.