Op vakantie in Frankrijk? Speur naar Accras de Morue: de kabeljauwbitterballen van je dromen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F06%2Faccras.jpeg)
Ze zijn klein, goudbruin en zó onweerstaanbaar dat je je afvraagt waarom je ze niet al je hele leven eet: Accras de Morue, de iconische kabeljauwbeignets die in Frankrijk inmiddels een cultstatus hebben bereikt. Oorspronkelijk afkomstig uit de Caribische Antillen, maar inmiddels een vaste waarde in de Franse keuken; niet alleen op zonnige dagen. Zie je ze op een menukaart staan, bestel ze dan meteen – wij vertellen je waarom.
De snack doet misschien denken aan een kleine oliebol, maar accras de morue zijn net iets kruidiger, knapperiger en hebben een tropisch randje. Het wordt geserveerd bij borrels, als voorgerecht in bistro’s, op foodfestivals en zelfs bij chique diners.
Het geheim? Luchtig, krokant én karaktervol
Waar wij vaak denken dat gefrituurd automatisch zwaar betekent, bewijzen accras het tegendeel. Ze zijn knapperig vanbuiten, luchtig vanbinnen, en de combinatie van de ziltige kabeljauw (er wordt gezouten kabeljauw voor gebruikt, morue is namelijk gedroogde, gezouten kabeljauw) pittige kruiden (meestal een mix van peterselie en chilipeper) en frisse specerijen zorgt voor een smaakexplosie zonder dat het zwaar op de maag ligt.
Het zijn geen perfect ronde balletjes en dat maakt ze éxtra lekker door de knapperige stukjes.
@cuisineavec_parvaflos Je te propose aujourd’hui une recette d’accras de morue! ☺️ • ➡️ INGREDIENTS 400g de morue 400g d’eau 300g farine 1/2 sachet de levure chimique Epices : piments végétariens, ail, cives, persil, poivre, herbes diverses, piment en paillettes… 1 L d’huile 1 morceau de citron • • • #recetteantillaise #caribeeanfood #accras #accrasdemorue #aperitif #cuisineavecmoi #beignet #guadeloupe #antillesguyane
Zo doen ze het in Frankrijk
In Frankrijk worden accras vaak uit de hand gegeten, met een glaasje witte wijn (pas op voor vette vingers) of een klassieke ti’punch erbij (rum, limoen, rietsuiker).
Je vindt ze in Parijs net zo goed op Caribische markten als in moderne wijnbars met designstoelen en linnen servetten.
Makkelijk mee te nemen en voor te bereiden
Een van de redenen waarom Fransen zo dol zijn op accras? Je maakt ze makkelijk van tevoren. Ze laten zich prima invriezen, zijn snel op te warmen in de oven en zijn dus perfect voor drukke dagen of onverwachte gasten.
Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ze op hun best smaken als ze vers gebakken worden.
Meer inspiratie:
- (Ter)echte hype: waarom je bevroren fruit over je gerechten heen wil raspen
- Dit is waarom je naar de Japanse wijk in Düsseldorf moet (+ onze favoriete hotspots daar)
- Alles wat je moet – en wilt – weten over een Marokkaans ontbijt