Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 17 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Alles over abalone of oorschelpen: de prijzige maar o-zo-lekkere zeeslak

Dat mooie producten niet per se de lekkerste zijn, is inmiddels duidelijk. Ook abalone bewijst namelijk het tegendeel: het aanzien van deze immense zeeslak doet je niet per se watertanden, maar de smaak is fantastisch. Maar wat is abalone precies? En wat maakt ‘m zo prijzig?

Een ding is zeker: wij willen het eten.

De oorschelp met een prijskaartje

Ons kun je er voor wakker maken: specialiteiten uit de zee. We fietsen al om voor een oester of voor scheermessen, maar de wat onbekendere zeecollegae maken ons helemaal nieuwsgierig.

Zoals abalone dus: een zeeslak uit de Haliotis-familie die onder andere te vinden is aan de Australische, Japanse, Zuid-Afrikaanse en Pacifische kust van de Verenigde Staten.

abalone
Bron: Pixabay

Schaal- en schelpdieren

In die context noemden we eerder ook al percebes: die mysterieuze eendenmossel die net zo onaantrekkelijk als onvergetelijk lekker is. En daar hangt ook een prijskaartje aan: het risico en het beperkte seizoen om percebes te vangen, maakt het namelijk een ware delicatesse.

De abalone mag dan minstens even prijzig zijn, de reden hiervoor is niet precies dezelfde. Waar decennialang geleden in China en Japan meters diep gedoken werd om abalone met de hand te vangen – wat inmiddels verboden is – blijkt het proces van kweken minstens zo tijdrovend.

Abalone

Abalone is één van de weinige zeeslakken met een platte schelp en varieert van een muntformaatje tot een knoeperd van ruim 30 centimeter. Overigens mag de abalone qua buitenkant niet voor iedereen de aantrekkelijkste zijn, de binnenkant is compleet het tegenovergestelde: de iriserende schelp wordt dan ook regelmatig als interieurdecoratie gebruikt. Los van alle uiterlijke kenmerken, zijn wij vooral geïnteresseerd in hoe ‘ie smaakt.

Aan de abalone

Abalone kenmerkt zich door een lichtzoete smaak. De oorschelp wordt in Japan vaak rauw gegeten, meestal in plakjes gesneden zoals sashimi, vergezeld van wat sojasaus. De structuur ligt ergens tussen een coquille en een mossel in.

In China is het veelal gedroogd te verkrijgen, waarmee het een belangrijke smaakmaker kan zijn in rijke bouillons. Mocht je een vers exemplaar tegenkomen in Nederland, dan is dat redelijk zeldzaam en raden we aan om deze sowieso rauw te eten. Je zult abalones dan ook bijna altijd ingevroren tegenkomen.

Meer uit de zee:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.