8x de meest betaalbare sterrenrestaurants wereldwijd
Een diner in een sterrenrestaurant klinkt vaak als iets wat je alleen op een speciale verjaardag of tijdens een verre reis doet. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Wereldwijd zijn er veel betaalbare sterrenrestaurants waar je voor een bescheiden bedrag kunt aanschuiven. Van taco’s in Mexico tot verfijnde ramen in Tokio: deze adressen bewijzen dat sterrenkwaliteit niet altijd gepaard hoeft te gaan met een torenhoge rekening.
Betaalbare sterrenrestaurants
1. Liao Fan Hawker Chan – Singapore
Prijs: vanaf € 1,80
Wie zegt dat een Michelinster niet op straat te vinden is, heeft nog nooit gegeten bij Liao Fan Hawker Chan. Deze kleine foodstall in een van de hawker centres van Singapore (de foocourts waar je sowieso voor weinig heel goed kunt eten) serveert iconische Soya Sauce Chicken Rice and Noodle voor nog geen 2 euro.
Het gerecht is simpel, maar perfect uitgebalanceerd: malse kip, glanzend met sojasaus gelakt, op een bedje van rijst of noedels. Dankzij zijn onovertroffen prijs-kwaliteitverhouding werd deze kraam de eerste streetfood-stand ter wereld met een Michelinster.
Hier eet je een maaltijd met een Michelinster voor maar € 1,85
2. El Califa de León – Mexico-Stad, Mexico
Prijs: vanaf € 2,50
In het bruisende hart van Mexico-Stad vind je El Califa de León, een minuscule taquería die in 2024 de eerste Michelinster kreeg voor een Mexicaanse tacozaak.
Het menu is eenvoudig en rauw: authentieke taco’s met rundvlees (taco de costilla is de favoriet), geserveerd op handgemaakte tortilla’s, soms met niets meer dan wat zout en salsa. Een maaltijd kost hier vaak minder dan 3 euro. Verwacht geen wit linnen of hoogdravende service – hier draait het om perfectie in eenvoud.
3. Sōsakumen Kōbō Nakiryū – Tokio, Japan
Prijs: circa € 8,-
Nakiryū is een kleine ramenzaak in Tokio en werd wereldberoemd toen het in 2017 een Michelinster kreeg – als tweede ramenrestaurant ooit. De specialiteit is de tantanmen, een subtiel pittige ramenvariant met sesampasta en chili-olie. Het is rijk, romig en ongelooflijk gebalanceerd. Een kom kost je zo’n 8 dollar (ongeveer € 7,40), en hoewel je even moet wachten in de rij, is het dat meer dan waard.
4. Tuju – São Paulo, Brazilië
Prijs: hoofdgerecht vanaf € 18,-
Tuju is een van de weinige sterrenrestaurants ter wereld met twee Michelinsterren én een zeer betaalbare kaart. Chef Ivan Ralston gebruikt ingrediënten uit de Braziliaanse jungle en werkt nauw samen met lokale boeren.
Denk aan cassavebrood, okra, palmhart en tropisch fruit in verrassende, moderne composities. Hoewel het tasting menu een stuk duurder is, kun je à la carte eten vanaf zo’n 18 euro – een zeldzaamheid voor een tweesterrenrestaurant.
5. L’Antic Molí – El Castell, Spanje
Prijs: driegangenlunch voor € 16,50
In het noordoosten van Spanje, in het rustige plaatsje El Castell, vind je L’Antic Molí. Chef Vicent Guimerà werkt hier met lokaal geproduceerde groenten, rijst en vis. Het restaurant heeft één Michelinster en biedt een dagmenu dat slechts 16,50 euro kost.
Daarvoor krijg je een verfijnd driegangenmenu met gerechten als zwarte rijst met inktvis of carpaccio van tomaat met burrata. Het is een van de meest betaalbare sterrenrestaurants.
6. The Coach – Marlow, Verenigd Koninkrijk
Prijs: lunch vanaf € 25,-
Onder leiding van Tom Kerridge serveert The Coach in Marlow (vlak bij Londen) klassieke Britse pubgerechten met een gastronomische twist. Denk aan salted cod scotch egg, langzaam gegaarde runderwang of een herinterpretatie van fish & chips.
Hoewel je hier ook uitgebreid kunt dineren, is de lunchkaart toegankelijker geprijsd: voor rond de 25 euro heb je al een volwaardige maaltijd. Een Michelin-waardige maaltijd met een pint erbij? Waarom niet.
7 & 8. Basiliek & De Kas – Nederland
Prijs: vanaf € 50,-
Ook in Nederland zijn er betaalbare sterrenrestaurants te vinden. Bij restaurant Basiliek in Harderwijk eet je een lunchmenu met drie gangen voor 55 euro.
In Amsterdam biedt De Kas een groentegedreven lunchmenu vanaf 50 euro. Hier groeien de ingrediënten letterlijk naast je tafel: het restaurant bevindt zich in een kas en naast een kleine moestuin waar eigen groenten worden verbouwd.
Bonus: Jay Fai – Bangkok, Thailand
Prijs: gerechten vanaf € 10,30, maar topgerechten tot € 45,-
Jay Fai (de oudere dame met de grote duikbril) werd wereldwijd bekend door Netflix, en is inmiddels een culinaire legende. Deze street chef in Bangkok kreeg een Michelinster voor haar beroemde crab omelet – een gigantische rol van luchtige eieren gevuld met grote stukken verse krab.
Die kost je inmiddels 30 tot 50 dollar, maar goedkopere gerechten, zoals drunken noodles, zijn al beschikbaar vanaf ongeveer 15 euro. Hoewel de prijzen zijn gestegen, is de ervaring (en het koken op open vuur door Jay Fai zelf) nog steeds uniek.
Meer lezen over sterrenrestaurants?
- Wat is het verschil tussen Michelin en Gault&Millau?
- Dit zijn de beste restaurants van 2025 volgens de Gault&Millau-gids
- Culy ontdekt: een spannend menu van een sterrenchef aan boord van de Eurostar
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2FIMG_0462.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fbetaalbare-sterrenrestaurants-3.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F07%2Fbetaalbare-sterrenrestaurants-1.jpg)