Redactie
Redactie Inspiratie 22 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

7 mythes over pasta die niet waar blijken te zijn

“Kook je pasta met een scheutje olijfolie en test of je spaghetti gaar is door een sliertje tegen de muur te gooien…”Al jaren doen een aantal mythes over pasta de ronde, maar wist je dat het merendeel eigenlijk helemaal niet waar is? 

Olie in het water
Velen zeggen dat je het beste je pasta kunt koken met een scheutje olijfolie in het water. Het enige wat hierdoor gebeurt is dat het een gladde bende wordt waardoor je saus niet aan de pasta blijft zitten. Niet handig dus!

Hoe de pasta (en dan met name spaghetti) dan wel los van elkaar komt in de pan? Gewoon een vork gebruiken, werkt prima, maar je hebt het meestal niet eens nodig.

Goed afgieten
Giet niet ál het kookvocht weg. Een klein beetje water is juist bevorderlijk voor de saus door het hoge zetmeelgehalte, bijvoorbeeld als je pasta met pesto maakt.

Na het koken afspoelen
Spoel je pasta na het koken nooit af – tenzij je er een koude pastasalade van maakt.

Verse pasta is beter dan gedroogde
Hoewel het voor de meeste producten geldt dat ze vers beter zijn, gaat dit niet op voor pasta. Het zijn namelijk twee verschillende producten, waarbij verse pasta bijvoorbeeld een meer zijdezachte structuur heeft dan gedroogde.

Daarbij passen sommige sauzen beter bij verse pasta dan gedroogde (of andersom), en gebruiken wij het liefste verse vellen bij het maken van lasagne of cannelloni omdat het dan minder lang de oven in hoeft.

Bron: Flickr

Het water moét koken
Wees niet bezorgd of het pastawater wel blijft koken, je pasta gaart namelijk toch wel. Het is zelfs zo dat sommigen beweren dat het water alleen in het begin hoeft te koken. Zo kun je de pasta aan kokend water toevoegen, het weer aan de kook brengen en vervolgens het vuur uitdraaien. Bedek de pan met een deksel en in dezelfde tijd als anders is je pasta gaar.

Als je pasta aan de muur kleeft is het gaar
Dat je pasta aan de muur blijft plakken is geen goede indicatie of het gaar is of niet. Daarnaast kun je hiermee ook niet bepalen of hij al dente of net iets verder is. Gewoon proeven dus!

Elke pastasoort past bij elke saus
Er zijn niet voor niets verschillende soorten pasta bedacht. Die ene saus past simpelweg beter bij een bepaalde soort pasta. Kijk hier voor een handig overzicht.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.