Culy
Culy Inspiratie 21 juli 2014

5 x smaakvolle manieren om tomaten te vullen

De tomaat is misschien wel één van de meest veelzijdige ingrediënten in de keuken, en wij gebruiken het dan ook regelmatig door sauzen, soepen, pasta’s en ovenschotels. Maar, het is ook superlekker om ‘m te vullen.

Vul bijvoorbeeld je tomaten met…

1. Rijst

Een klassieker! Bereid hiervoor rijst naar smaak en meng met je favoriete kruiden, een gefruit uitje, knoflook, eventueel gebakken gehakt en andere smaakmakers. Hol de tomaten uit en meng de inhoud eventueel door je rijstmengsel (dit geeft extra veel smaak).

Vul de tomaten met de rijst en zet ze in een ovenschaal. Gaar ze in ongeveer een half uur in een op 180 graden voorverwarmde oven. Je kunt de rijst overigens ook vervangen door bijvoorbeeld quinoa, couscous, orzo of amaranth.

2. Een kruiden crumble

Ideaal als borrelhap of voor tijdens een feestje. Hak je favoriete kruiden fijn (bijvoorbeeld peterselie, basilicum en koriander) en meng met een beetje broodkruim, een fijn gehakt teentje knoflook, zout en peper.

Halveer de tomaatjes, vul met het mengsel en bak ze in een kwartiertje in een op 180 graden voorverwarmde oven. Top eventueel met een beetje Parmezaanse kaas vlak voordat ze klaar zijn en enjoy!

Gevulde tomaten stock2

3. Hollandse garnaaltjes en avocado

Ook koud zijn gevulde tomaten heerlijk. Maak bijvoorbeeld een mengsel van rijpe avocado met peper en zout, knoflook en citroensap. Breng op smaak met een beetje kervel en dille (peterselie is ook lekker) en roer er als laatst wat Hollandse garnaaltjes door.

Vul de uitgeholde tomaatjes (het liefst zo smaakvol mogelijk, bijvoorbeeld Tasty Tom) met het mengsel en serveer.

4. Geitenkaas, courgette en aubergine

Snijd een courgette en aubergine in hele kleine blokjes (brunoise) en bak deze in een koekenpan met een scheut olijfolie, peper en zout. Laat afkoelen tot kamertemperatuur en meng met blokjes geitenkaas.

Vul een paar uitgeholde, niet al te grote tomaatjes met het mengsel en zet ze naar wens nog even in de oven.

5. Chili con carne

Tomaten gevuld met chili con carne? Oh yes! Ook dát is mogelijk en helemaal niet zo moeilijk met dit simpele receptje. Fruit een ui in een beetje olijfolie en voeg een fijn gehakt teentje knoflook, een snuf kaneel, gemalen komijn en chilipoeder toe. Breng op smaak met peper en zout en bak kort totdat de uitjes en knoflook glazig zijn.

Voeg wat gehakt toe samen met een laurierblaadje en bak het vlees rul. Voeg nu de zaadlijsten van de tomaten toe (probeer de tomaten voor zover mogelijk heel te houden) samen met wat extra stukjes gesneden tomaten. Bak kort mee en vul hiermee de uitgeholde tomaten. Top met geraspte kaas en zet ze 30-45 minuten in de oven op 180 graden.

Gevulde tomaten stock3

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
5 x smaakvolle manieren om tomaten te vullen
Sluiten