Redactie
Redactie Inspiratie 3 dec 2015
Leestijd: 2 minuten

5 verrassende variaties op courgetti

Nog niet zo lang geleden schreven we een uitgebreid artikel over courgetti: ‘pasta’ gemaakt van al dan niet rauwe courgettesliertjes. Super snel, makkelijk én gezond. Maar wist je dat je nog tal van andere groenten kunt gebruiken?

Tip: hiervoor kun je het beste een spiralizer gebruiken. Heb je die niet? Maak dan met een kaasschaaf of mandoline mooie dunne plakjes, en snijd deze weer in reepjes.

1. Zoete aardappel

Bak de zoete-aardappel van tevoren (of rooster in de oven), zodat het rauwe eraf is. Heerlijk in combinatie met geitenkaas, maar ook tomatensaus of tapenade.

Voor een crunchy resultaat rooster je de sliertjes met een beetje olie in de oven of bak je ze als rösti.

2. Knolselderij

Een verrassende groente is knolselderij. Door de nootachtige smaak is het heerlijk als vervanger voor pasta, rijst of couscous, en kun je het met talloze sauzen en smaakmakers combineren.

Gebruik de knol rauw, gestoomd, geblancheerd of geroosterd, of frituur de sliertjes en serveer als snack met wat zeezout. Yum!

3. Bietjes

Combineer rauwe bietjes met fijngehakte cornichons, groene appel, peterselie en een uitje. Of leg ze voor het bakken op een pizza bianca of plaattaart met een beetje crème fraîche, tijm en geitenkaas.

Ook lekker: gebruik verschillende soorten (het liefst lichtere) biet en bak die kort in een scheutje olijfolie als basis. Serveer eventueel met andere groenten zoals wortels en kruiden.

4. Koolrabi

De ideale verfrissende smaakmaker voor door een salade: koolrabi! Deze vergeten groenten wordt nog steeds te vaak gepasseerd, en dat terwijl hij barstensvol voedingsstoffen zit. De smaak is een beetje radijs-achtig en doet het erg goed rauw of ingemaakt.

5. Komkommer

Tot slot kun je ook komkommer verwerken tot prachtige sliertjes. Verwijder van tevoren de zaadlijsten (anders wordt het te vochtig) en breng voldoende op smaak met zout en peper. Lekker door een salade, maar ook als topping op bijvoorbeeld gazpacho of net als koolrabi ingemaakt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.