Redactie
Redactie Inspiratie 2 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Courgetti (‘spaghetti’ van courgette) is dé trend van dit moment

Je kunt geen foodblog openen of je ziet ze: courgetti. Een ‘spaghetti’ van dunne sliertjes rauwe of kort gekookte courgette, ook wel zucchetti (van zucchine, het Italiaanse woord voor courgette) genoemd. Het is dé trend van dit moment.

In 2011 publiceerde Culy een eerste recept met slierten courgette gebruikt als pasta, geserveerd met gegrilde tonijn. Later volgde een recept voor courgettepasta met spicy mangosaus.

Inmiddels word je om je oren geslagen met courgetti. Tijd voor een uitgebreid artikel!

Hoe maak je courgetti?

Allereerst moet je een courgette in mooie dunne slierten krijgen, liefst zo lang mogelijk, om het effect van echte spaghetti te krijgen. Een ideale tool daarvoor is de Spirelli, inmiddels bij de meeste kookwinkels (en overal online) te koop voor een paar tientjes.

Als je geen Spirelli hebt, kun je ook een dunschiller gebruiken en vervolgens de lange plakken verticaal in dunne repen snijden.

De zusjes Hemsley & Hemsley hebben hun eigen ‘spiralizer’ op de markt gebracht

Hoe kook je courgetti?

Je kunt de courgetteslierten rauw, gebakken of (kort) gekookt eten. Voor 2 personen heb je 1 tot 2 courgettes nodig.

Rauw:

Veel fans vinden rauwe courgetti het lekkerst, omdat -ie dan lekker knapperig blijft. Rauwe courgetti is ook perfect voor een koud gerecht, zoals een salade.

Bakken:

Voeg 1 tot 2 eetlepels toe aan een grote koekenpan en verhit op laag tot middelhoog vuur. Leg voorzichtig de courgetteslierten in de pan en bak zo’n 2 tot 3 minuten. Ze moeten bite houden, dus niet door en door gaar worden. Je kunt natuurlijk ook de courgetti toevoegen aan een warme pan vol ingrediënten (bijvoorbeeld de pastasaus) en zo even meewarmen.

Koken:

Kook de courgetti in een pan kokend (ongezouten) water, ongeveer 2 minuten. Niet te lang, dus! Laat uitlekken in een vergiet.

Wat zijn lekkere combinaties?

– Met tomatensaus, gepofte tomaatjes en citroenzest

– Met basilicumpesto en Parmezaanse kaas

– Met zachte geitenkaas en muntpesto

– Met een stukje gegrilde zalm en een tuinkruidendressing

– Met witvis, crumble van krokant uitgebakken spek en bieslookpesto

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.