Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 18 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Delizioso: 5x bekende pastasauzen op een rij

Ah, de Italiaanse keuken. Het is en blijft onze favoriet, en redenen waarom zijn er in overvloed. De pastasauzen bijvoorbeeld. Mega makkelijk, maar zo intens smaakvol. We zetten de 5 bekendste pastasauzen voor je op een rijtje.

Ter inspiratie voor je avondmaaltijd of gewoon omdat je ‘t – net als wij – leuk vindt om te lezen over Italië en de Italiaanse keuken.

5x bekende pastasauzen op een rij

1. Ragù alla Bolognese

De ragù, waar moeten we beginnen. De saus voor de lekkerste pasta ‘bolo’, en de saus waar onze eerste herinneringen aan de Italiaanse keuken beginnen.

Een perfecte ragù bestaat uit een sofrito – een basis van bleekselderij, wortel en ui – die je ‘inkookt’ waardoor ‘ie halveert. Hierna voeg je varkens-, runder-, en kalfsvlees toe aan de saus en laat je ‘m uren pruttelen.

Dit resulteert in een saus die meer wegheeft van stoofvlees dan ‘een tomatensaus’ zoals ‘ie vaak foutief wordt weggezet. Tip van een Italiaanse nonna: je ragù alla Bolognese wordt nóg dieper van smaak als je er een klein scheutje espresso doorheen doet.

bekendste pastasauzen stock unsplash
Bron: Unsplash

2. Carbonara

Zeg je bekende pastasauzen, dan zeg je carbonara. Men neme guanciale, eieren en veel Pecorino. Dit samen resulteert in de – vinden wij – lekkerste pasta óóit. Mits ‘ie goed gemaakt wordt natuurlijk.

De eieren en Pecorino meng je tot een dikke pasta. Kook de pasta en schep een beetje van het kookvocht apart. Giet de pasta af als ‘ie klaar is en doe in de pan waar je ook de guanciale in hebt gebakken. Hoog vuur en even husselen. Dan zet je het vuur laag, doe je je eiermengsel erbij én een beetje van het kookvocht. Goed schudden voor de mantecatura, en zo ontstaat er vanzelf een romige saus.

JA, de room laten we in de koelkast.

bekendste pastasauzen stock unsplash
Bron: Unsplash

3. Puttanesca

Zin in een lekkere zoute pasta die je direct – in je verbeelding dan – naar warme oorden brengt? Puttanesca it is.

Deze Siciliaanse pasta heeft alles wat je wil: ansjovis, kappertjes, olijven, knoflook en veel tomaten. Combineer deze vijf ingrediënten en je hebt umami alom, maar vooral de zon op je bord.

Tip van een Italiaanse nonna: frituur een paar kappertjes en serveer die daarna óp de pasta. Zorgt voor hetzelfde effect als armeluis Parmezaan, maar dan zonder kaas. Want dat is uit den boze in combinatie met vis natuurlijk.

4. Arrabbiata

Pasta arrabbiata is de definitie van comfort food op dagen dat je boos bent, maar ‘t niet kunt uiten. Niet voor niets is de vertaling van ‘arrabia’, boos. Of dat komt door de oververhitte chef die ‘m ooit bedacht of doordat de ingrediënten samen voor zoveel pit zorgen, is onduidelijk.

Wat wel duidelijk is, is dat de combinatie van goeie gepelde tomaten (bij voorkeur Mutti), knoflook, chilipepers (of nog lekkerder: peperoncino, die kleine gedroogde pepertjes), zout en veel olijfolie, een knaller is.

Uiteraard top je deze pasta af met Parmezaan of Pecorino. Heb je beide niet in huis, maar wel zin in iets zoutigs bovenop je pasta? Maak dan armeluis Parmezaan. Dit doe je door broodkruim te bakken met olijfolie en – naar voorkeur – een ansjovisje erbij.

bekendste pastasauzen stock unsplash
Bron: Unsplash

5. Aglio e olio

Je hebt simpel en je hebt simpel. Aglio e olio is simpel op z’n best. Het enige dat je nodig hebt is een rood pepertje (peperoncino of chilivlokken), knoflook, olijfolie en peterselie.

Ja echt, meer is het niet! De knoflook rooster je op hoog vuur – maar verbrand je niet -, waarna je de gekookte pasta erbij doet. Pepertje erdoor, peterselie erdoor en husselen maar.

En dat husselen is belangrijk. Doe dit wild, zodat de pasta alle kanten opvliegt in je pan. Dit heet mantecatura, ook wel the sound of making love. Zorgt ervoor dat de saus bindt en romig wordt zonder dat er iets van bindmiddel aan te pas komt. Magisch!

Dit wil je meenemen uit de Italiaanse supermarkt

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.